Іа-Іа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іа-Іа
англ. Eeyore
Творець: Алан Александр Мілн
Твори: Вінні-Пух, Вінні-Пух та день турбот і Winnie-the-Pooh seriesd
Стать: самець
Місце проживання: Hundred Acre Woodd
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Справжні іграшки Крістофера Робіна Мілна. Іа-Іа — праворуч.

Іа-Іа (англ. Eeyore) — персонаж книг Алана Мілна «Вінні-Пух» (1926) та «Дім на Пуховому узліссі[en]» (1928), а також декількох мультсеріалів і повнометражних мультфільмів (у деяких його називають Вухастик). Вічно сумний, песимістично налаштований, літній сірий віслючок, один з найкращих друзів головного персонажа вказаних книг — Вінні-Пуха.

Походження імені[ред. | ред. код]

В оригіналі ім'я ослика Eeyore звучить як Іі-о, що передає звичайні звуки, що видаються ослами, в англійському варіанті (hee-haw)[1]. Для українського перекладу перекладачі книг про Вінні-Пуха, обрали аналогічний український варіант Іа.

Іграшка[ред. | ред. код]

Подібно до багатьох інших героїв книг про Вінні-Пуха, персонаж пов'язаний з м'якою іграшкою, яка була подарована синові Мілна, Крістоферу Робіну, в ранньому дитинстві (на Різдво після першого дня народження [2]). Шия в ослика надломилася і, за словами самого Мілна, «це надало йому сумного вигляду», що, ймовірно, вплинуло на характер персонажа [3].

Характер[ред. | ред. код]

Іа-Іа єдиний, хто вносить до книги елементи негативізму та песимізму, завжди припускаючи гірше, чекаючи каверз з боку інших, передбачаючи погану погоду і роблячи натяки на можливість поранень і смерті, які в інших місцях у Мілна відсутні — навіть у таких драматичних епізодах, як падіння Ру у воду та руйнування будинку Сови [4]. Коли Паць для порятунку Тигра та Ру, які залізли на дерево і не можуть спуститися, пропонує побудувати живу піраміду (з Іа-Іа на нижньому рівні), ослик заявляє: «І якби спина Іа-Іа несподівано тріснула, то ми б усі гучно посміялися. Ха-ха-ха! Як кумедно!» (На відміну від інших персонажів, Іа-Іа говорить про себе в третій особі [5]).

Конноллі зазначає, що через жалість до себе і песимізм Іа-Іа маніпулює своїми друзями. Так, втративши хвіст, Іа-Іа навіть не намагається його шукати, і Пуху доводиться вирушити на пошуки самому [5]. З тією ж метою ослик використовує й сарказм, наприклад, у день свого народження, вказавши Пуху на порожнє місце і повідомивши: «дивися на всі подарунки, які я отримав…», він змушує Пуха організувати для Іа-Іа свято.

З оригінальних книг[ред. | ред. код]

Іа-Іа з'являється в 4, 6, 8 та 10-у розділах «Вінні-Пуха», і згадується в інших; з'являється у всіх розділах, крім 7, «Дім на Пуховому узліссі». Скрізь він описаний як літній сірий віслючок, завжди сумний, що не чекає від життя нічого гарного.

Живе в південно-східній частині Чудового лісу[en] в курені, який регулярно руйнується. Іа-Іа, на відміну від багатьох інших жителів Лісу, вміє писати, і навіть написав вірш «Вірш (Прощання з Крістофером Робіном)». Найкраще в Чудовому лісі грає в «дрібниці». Улюблена їжа — будяки.

Має незвичайну особливість: його хвіст може безболісно відділятися від тіла і так само легко повертатися на місце.

Мультиплікаційні версії (США)[ред. | ред. код]

Іа-Іа з'являвся майже в усіх диснеївських мультфільмах про Вінні-Пуха. У новому перекладі його звуть Ушастик.

Мультиплікаційні версії (СРСР)[ред. | ред. код]

Іа-Іа був яскраво представлений у циклі радянських мультфільмів про Вінні-Пуха (1969—1972) (реж. Федір Хитрук).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. some onomatopoeia [Архівовано 2011-05-15 у Wayback Machine.], separatedbyacommonlanguage.blogspot.com, 1 ноября 2008
  2. Коннолли, 1994, с. 77.
  3. Коннолли, 1994, с. 78.
  4. Коннолли, 1994, с. 88-89.
  5. а б Коннолли, 1994, с. 89.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]