Кроть Дмитро Трохимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кроть Дмитро Трохимович
Народився 1904(1904)
Помер 12 квітня 1986(1986-04-12)
Місце проживання Миколаїв
Країна Російська імперія
Alma mater Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського
Заклад Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського
Вчене звання доцент
Науковий ступінь кандидат філологічних наук

Кроть Дмитро Трохимович (нар. 1904 — 12 квітня 1986) — кандидат філологічних наук, доцент. Брав участь у Другій світовій війні.

Біографія[ред. | ред. код]

Дмитро Трохимович, виходець із селянської родини, закінчивши сільське 3-класне училище, до 1921 р. працював у сільському господарстві. Після закінчення школи-семирічки в 1924 р. продовжив навчання в Уманському педагогічному технікумі (1924—1928). Працював учителем у Київській, Запорізькій областях та на Донбасі (1929—1936). У 1929—1931 рр. заочно закінчив Київський інститут соціального виховання, а в 1937—1939 рр. продовжив навчання в Миколаївському державному педагогічному інституті на російському відділенні мовно-літературного факультету. Як відмінника навчання його було залишено для роботи на посаді асистента на кафедрі української мови. Д. Т. Кроть брав участь у Другій Світовій Війні, воював на Брянському, Західному, Центральному, і Білоруському фронтах. У жовтні 1944 р. був тяжко поранений. Закінчив службу на посаді старшого писаря. Військове звання — рядовий.

Після демобілізації у 1946 р. знову повернувся до МДПІ старшим викладачем кафедри української мови, де працював до виходу на пенсію в 1979 р. Але й перебуваючи на заслуженому відпочинку, Дмитро Трохимович продовжував працювати як пенсіонер, щорічно, протягом 2 місяців до 1985 р. на посаді доцента, старшого викладача кафедри української мови. Стаж його роботи в педінституті, якщо не вилучати з нього 5 воєнних літ, становить 46 років. За час роботи Д. Т. Кроть закінчив аспірантуру при Інституті мовознавства ім. О. О. Потебні у 1952 р., хоча дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук захистив значно пізніше — у 1966 р. Вона була присвячена проблемі особливостей мови художніх творів М. Коцюбинського.

Д. Т. Кроть викладав курси української діалектології, сучасної української мови, історії української літературної мови. Також вів роботу з архівними матеріалами в Києві, Одесі, Дніпропетровську, публікував статті у фахових журналах та збірниках наукових праць, брав активну участь у республіканських і всесоюзних конференціях, був одним з активних організаторів та учасників Першої республіканської міжвузівської наукової конференції з питань словотвору східнослов'янських мов (1969), що проводилася в Миколаївському педінституті. Розпочав збір діалектних матеріалів до «Словника українських говірок Бузько — Інгульського межиріччя». Неодноразово обирався членом місцевкому, головою профбюро працівників філологічного факультету[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кроть Дмитро Трохимович // Миколаївський державний університет. Історичний нарис (1913—2003). — К.: Златограф-дизайн, 2003. — С. 188.