Кріт (розвідка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

"Кріт" — агент, який глибоко проник у структуру протилежних сил, як правило, що постачає особливо важливу, засекречену інформацію. Головна відмінність від розвідника у його традиційному значенні полягає в тому, що «кріт» вербується ще до того, як отримує доступ до закритої інформації, іноді навіть до того, як починає працювати в тій сфері, яка цікавить вербуючу сторону. Часто «кротів» вербують «на виріст», в очікуванні, що рано чи пізно «кріт» досягне високої посади в організації ворожої сторони і постачатиме корисну інформацію.

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Термін був представлений широкій публіці британським шпигунським романістом Джоном Ле Карре в його романі 1974 року Шпигун, вийди геть! i з того часу увійшов у загальний вжиток. Тим не менш, його походження неясно, також неясним[1] є те, наскільки він використовувався спецслужбами, перш ніж стати популярним.

Ле Карре, будучи колишнім офіцером британської розвідки, казав , що термін «кріт» фактично використовувався радянською розвідкою, КДБ [2] а відповідний термін, який використовували західні спецслужби, був «сплячий агент».

Термін «кріт» також використовувався для позначення шпигунів у книзі «Історія правління короля Генріха VI», написаній у 1626 році сером Френсісом Беконом[1][2] але Ле Карре зазначив, що він не отримав даний термін з цього джерела.

Зміст[ред. | ред. код]

Кріт може бути завербований ще будучи зовсім молодим, бо йому знадобляться десятиліття, щоб отримати роботу в державній службі та подальший доступ до секретної інформації, тільки після цього він стає активним шпигуном . Мабуть, найвідомішим прикладом «кротів» були Кембриджська п'ятірка, пʼять британців - усі представники аристократії, які були завербовані КДБ ще будучи студентами у Кембриджського університету в 1930 роках, які згодом зайняли високі посади у MI6 або дипломатичних структурах і на протязі багатьох років передавали секретну інформацію СРСР[3].

Оскільки вербування кротів відбувається в далекому минулому, службам безпеки важко виявити таких агентів . Можливість того, що високопоставлений політик, керівник корпорації, міністр уряду чи офіцер розвідки може бути кротом, який працює на іноземний уряд, є найгіршим кошмаром контррозвідувальних служб.

Навідміну від кротів, більшість агентів шпигунства, такі як, наприклад, офіцер контррозвідки ЦРУ Олдріч Еймс і агент ФБР Роберт Філіп Гансен, які шпигували за урядом США на користь КДБ, були або завербовані, або пропонували свої шпигунські послуги після того, як вони стали членами цільової організації.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Encyclopedia of the Central Intelligence Agency. Wikipedia (англ.). 22 жовтня 2023. Процитовано 8 листопада 2023.
  2. а б Green, Jonathon (2005). Cassell's Dictionary of Slang (англ.). Sterling Publishing Company, Inc. ISBN 978-0-304-36636-1.
  3. Carlisle, Rodney P. (2003). The Complete Idiot's Guide to Spies and Espionage (англ.). Penguin. ISBN 978-0-02-864418-9.