Ктенопома габонська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ктенопома габонська
Самка габонської ктенопоми
Самка габонської ктенопоми
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Лабіринтові риби (Anabantiformes)
Родина: Анабасові (Anabantidae)
Рід: Ктенопома (Ctenopoma)
Вид: Ктенопома габонська
Ctenopoma gabonense
Günther, 1896
Посилання
Вікісховище: Ctenopoma gabonense
Віківиди: Ctenopoma gabonense
EOL: 11071431
NCBI: 1104262

Габонська ктенопома (Ctenopoma gabonense) — тропічний прісноводний вид лабіринтових риб з родини анабасових (Anabantidae).

Існує певна плутанина з ідентифікацією цих риб. Вони часто фігурують під назвою Ctenopoma nigropannosum або Anabas nigropannosus, але типові зразки C. nigropannosum, на відміну від типових зразків C. gabonense, не відповідають цьому видові, тому застосування назви nigropannosum є помилковим.

Опис[ред. | ред. код]

Максимальний розмір 16,5 см стандартної (без хвостового плавця) довжини. Тіло видовжене, профіль черева прямий. Висота тіла поступово збільшується від морди приблизно до початку спинного плавця, де сягає свого максимального значення — близько 30 % стандартної довжини. Голова та морда гострі. Довжина голови становить близько 30 % стандартної довжини, а довжина морди — близько 20 % довжини голови й приблизно дорівнює діаметру ока. Простір між очима майже плоский, значно ширший за діаметр ока. Рот помірно широкий, верхня щелепа не виходить за вертикаль, опущену від центру ока. Пори на голові маленькі й непримітні. Зяброві кришки вкриті зубчиками.

У спинному плавці 19-21 твердий і 8-11 м'яких променів, в анальному 9-11 твердих і 8-11 м'яких променів, у грудних по 12-14 променів. Анальний та спинний плавці загострені на кінці. Відстань між спинним і хвостовим та анальним і хвостовим плавцями незначна. Черевні плавці не досягають анального отвору. 28-30 лусок у бічному ряді, 13-19 лусок у верхній бічній лінії, 11-16 у нижній, 2-4 луски розташовані вище верхньої бічної лінії, 7-9 нижче за неї. 30 хребців.

Забарвлення однотонне. Тіло та голова в дорослих риб темно-коричневі, черево також коричневе, але зазвичай світліше. Неповнолітні зразки (розміром до 40 мм стандартної довжини) мають на тілі 8-10 темних смуг, кожна в один ряд лусок завширшки. З віком ці смуги стають непомітними. Черевні плавці в дорослих риб мають слабку чорну пігментацію, в неповнолітніх вони чисті. Натомість молодь має невелику концентрацію пігменту біля основи м'якопроменевої частини спинного плавця. Зяброві мембрани у вирізі зябрових кришок чорні.

Поширення[ред. | ред. код]

Габонська ктенопома поширена в прісних водоймах західно-центральної Африки: в басейні річки Огове в Габоні та в центральній частині басейну Конго (Демократична Республіка Конго).

Джерела[ред. | ред. код]