Нгуєн Хюе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нгуєн Хюе
в'єтнам. Nguyễn Huệ
в'єтнам. Nguyễn Quang Bình
в'єтнам. Quang Trung
Нгуєн Хюе
Нгуєн Хюе
2-й Імператор (В'єтнам)
1788 — 1792
 
Ім'я при народженні: в'єт. Hồ Thơm
Народження: 1752[1][2]
Біньдінь, В'єтнам
Смерть: 16 вересня 1792(1792-09-16)[3]
Хюе, В'єтнам
Поховання: Q10832752?
Країна: В'єтнам і Династія Цін[4]
Рід: Династія Тейшон
Батько: Hồ Phi Phúcd
Шлюб: Bùi Thị Nhạnd, Lê Ngọc Hând і Phạm Thị Liênd
Діти: Нгуєн Куанг Тоан і Nguyễn Quang Thùyd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Імператор Нгуєн Хюе (в'єтнам. Nguyễn Huệ; нар. 1752, Біньдіньпом. 16 вересня 1792, Хюе), також відомий як імператор Куанг Чунг, або Нгуєн Куанг Бінь — 2-й імператор в'єтнамської династії Тейшон (17881792). Один із найуспішніших полководців в історії В'єтнаму. Нгуєн Хюе та його брати, Нгуєн Няк і Нгуєн Ли, разом відомі як брати Тейшон, були лідерами повстання Тейшон. Як повстанці, вони завоювали В'єтнам, повалили імператорську династію Ле і двух суперників феодальних будинків Нгуєн на півдні і Чинь на півночі.

Після кількох років постійної військової кампанії та правління Нгуєн Хюе помер у віці 40 років. До своєї смерті він планував продовжити свій похід на південь, щоб знищити армію Нгуєн Тхе-то, спадкоємця Нгуєнов, що залишився.

Смерть Нгуєна Хюе ознаменувала початок падіння династії Тейшон. Його наступники не змогли здійснити планів, які він розробив для управління В'єтнамом. Тейшонська династія була скинута своїм ворогом, Нгуєном Тхе-то, який заснував імператорську династію Нгуєн у 1802 році.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]