Культура України (електронна бібліотека)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Культура України
Логотип
Логотип
Посиланняelib.nlu.org.ua
Комерційнийні
ТипЕлектронна бібліотека
Реєстраціявідсутня
Мовиукраїнська
ВласникНПБУ
АвторНПБУ
Започатковано29 листопада 2011 (12 років)
СтанПрацює

«Культура України» — онлайн-бібліотека, що започаткована та підтримується Національною парламентською бібліотекою України. На сайт додаються ресурси, що фізично зберігаються у фондах бібліотек, музеїв та інших закладів культури України та ті, що надані авторами за договором на право використання об'єкта авторських прав.

Започаткована в листопаді 2010 року. Концепцію електронної бібліотеки було затверджено Міністерством культури у 2011 році[1].

Станом на 2016 рік в ній було представлено понад 6,5 тисячі документів (600 тисяч сторінок)[2]. У 2019 році ресурс містив ресурси від 107 учасників: бібліотек, окремих авторів, наукових установ, видавництв[3]. Бібліотека містить чотири основні колекції: культурологія, мистецтво, етнографія, заклади культури, які мають підколекції.

За інформацією Світлани Бакан, заступника генерального директора, до завдань проєкту також входить додавання у статті Вікіпедії посилань на повні тексти, що представлені на сайті електронної бібліотеки[3].

У квітні 2020 року адреса електронної бібліотеки «Культура України» була вказана серед тих ресурсів, які Президент України Володимир Зеленський порадив читати під час карантину, запровадженого для запобігання поширення короновірусної інфекції[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Електронна бібліотека "Культура України". elib.nlu.org.ua. Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого. Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 8 червня 2020.
  2. Наші сервери не такі потужні, як у Пентагоні!, - кажуть у Національній парламентській бібліотеці. DT.ua. Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 8 червня 2020.
  3. а б Бакан С. Електронна бібліотека «Культура України»: здобутки та нові напрями діяльності [Архівовано 8 червня 2020 у Wayback Machine.] // Бібліотека і книгау контексті часу. — К., 2013. — С. 6-12
  4. Звернення Володимира Зеленського щодо пожежі в Зоні відчуження та прибуття нових медичних вантажів. YouTube (укр.). Офіс Президента України. 14-04-2020. Процитовано 8-06-2020.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]