Кьоругі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тренувальний двобій за правилами розділу Кьоругі Всесвітньої федерації тхеквондо

Кьоругі (Kyorugi) або керугі — назва двобою у корейських бойових мистецтвах, термін, що позначає всі різновиди бою на татамі (тренувальний, змагальний, атестаційний). Змагання з кьоругі входять до програми Олімпійських ігор, Дефлімпійських та Паралімпійських ігор.

Види кьоругі[ред. | ред. код]

Умовний спаринг[ред. | ред. код]

Умовний спаринг допомагає спортсмену навчитись контролювати дистанцію, відчувати мету ударів, розраховувати час та точність. Є три види умовного спарингу: "Sebon-Kyorugi" (трьох-кроковий спаринг), "Tubon-Kyorugi" (двокроковий спаринг) і "Hanbon-Kyorugi" (однокроковий спаринг). Умовний спаринг використовує базову техніку тхеквондо та рухи з пхумсе. Змагання з умовного спарингу не проводяться, однак його потрібно демонструвати на іспитах для отримання кольорових пасків.

Вільний спаринг[ред. | ред. код]

Вільний спаринг проводиться в екіпіровці. Найважливіші фактори у вільному спарингу — швидкість, сила, пошук умов для ефективної атаки, розсудливість, мужність, стратегія, психологічні основи та технічні прийоми.

Основні правила[ред. | ред. код]

Олімпійське тхеквондо[ред. | ред. код]

За удар в корпус ногою дають 2 бали, з розвороту — 4 бали; в голову — 3 бали, в голову з розвороту — 5 балів. Удар рукою в корпус оцінюється у 1 бал. За умови рівного рахунку після 3-го раунду проводиться 4-й раунд допоки один зі спортсменів не набере два бали. Якщо після 4-го раунду рахунок залишається рівним, переможця визначає електронна система або судді (за рядом критеріїв).

Дефтхеквондо[ред. | ред. код]

Замість звукових сигналів використовуються візуальні (жести), рефері може торкатись спортсменів. В іншому правила не відрізняються від олімпійського тхеквондо.

За удар в корпус дають 2 бали, в голову — 3 бали, за удар з розвороту додають 2 бали. [1]

Паратхеквондо[ред. | ред. код]

Заборонені удари ногами в голову та відрізняється система оцінки ударів. За удар в корпус дають 1 бал, за удар з розвороту додають 2 бали. [2]

Захист спортсмена[ред. | ред. код]

Щоб гарантувати безпеку учасників, для спортсменів було розроблене екіпірування, яке оберігає голову, середню частину тіла, передпліччя, гомілку та пах[3]. Для справедливого суддівства застосовуються електронні жилети, які дозволяють проводити автоматизований підрахунок балів та визначати переможця. Використовуються електронні системи розробки Daedo та KPNP (Adidas).

Посилання[ред. | ред. код]

Паратхеквондо на сайті Всесвітньої федерації тхеквондо [Архівовано 6 листопада 2020 у Wayback Machine.]

Правила змагань з кьоругі [Архівовано 25 січня 2021 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deaf Kyorugi. Тхеквондо (uk-ua) . Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.
  2. Para Kyorugi. Тхеквондо (uk-ua) . Архів оригіналу за 8 жовтня 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.
  3. Экипировка для TKD WT. Глобальная Федерация Таеквон-До Украины (ru-ru) . Архів оригіналу за 26 листопада 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.