Кінегельм (король Мерсії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кінегельм
Народився невідомо
Помер 821
Clent Hillsd
·вбивство
Країна Мерсія
Національність англи
Діяльність монарх
Титул король Мерсії
Посада монарх
Термін 821 рік
Попередник Кенвульф
Наступник Кеовульф I
Конфесія католицтво
Рід Ікелінги
Батько Кенвульф
Мати Елфріт
Брати, сестри Cwenthrythd

Кінегельм або Кенельм (давн-англ. Cynehelm; ? —821) — король Мерсії у 821 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Ікелінгів. Син Кенвульфа, короля Мерсії, та Елфріт. Про дату народження нічого невідомо, є версія що це відбулося 786 року. У 799 році ім'я Кінегельм з'являється в дарчій грамоті архієпископству Кентерберійському. З 803 року Кінегельм постійно зустрічається разом з батьком. Можливо з цього часу він стає фактично співволодарем Кенвульфа. Але з 811 року ім'я Кінегельма з грамот зникає, тому низка дослідників вважає, що той помер ще за життя Кенвульфа, а успадкував трон вже брат останнього Кеолвульф I.

У 821 році після смерті батька став королем Мерсії. Втім його правління тривало 5 місяців. За однією з гіпотез загинув у битві під час походу у Вельсі. Втім, можливо, Кінегельма було вбито змовниками.

З середини X ст. починається культ Кінегельма, якого було зараховано до святих Англії. Центром культу стало Вінчкомбське абатство. Його день 17 липня. Натепер у Великій Британії існує декілька церков, присвячених Кінегельму.

Джерела[ред. | ред. код]

(англ.)

  • D'Evelyn, Charlotte; Mill, Anna J., eds. (1967) [1956]. «Saint Kenelm, from Corpus Christi College Cambridge MS 145». The South English Legendary: Edited from Corpus Christi College Cambridge MS 145 and British Museum MS Harley 2277. 1. Published for the Early English Text Society by Oxford University Press. pp. 279—291.
  • Rosalind C. Love, Three Eleventh-Century Anglo-Latin Saints' Lives: Vita s. Birini, Vita et Miracula s. Kenelmi, and Vita s. Rumwoldi, Oxford, coll. " OMT ", 1996