Ламбрекен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інтер'єр зали Ірландського замка в Дубліні, де в композиційному оформленні верхньої частини вікон використані горизонтальні короткі штори (ламберкени)

Ламбреке́н (фр. lambrequin, від lambeau — «клапоть, уривок» з доданням суфікса -quin нідерландського походження)[1] — горизонтальне декоративне драпування, розташоване у верхній частині шторної композиції, отвору вікна чи дверей у вигляді короткого декоративного елемента у всю ширину карниза[2]. Часто виконується з щільної плісованої тканини, посадженої на бандо (стрічку), може мати додаткові декоративні елементи у вигляді китиць, воланів, ритмічно розташованих вирізів, наприклад, у вигляді зубців (фестонів).

Як правило, ламбрекени розміщують поверх штор, до яких і кріпляться. Можливе також кріплення до карниза. Висота класичного ламбрекена становить 1/5 або 1/7 довжини самої штори. Нерідко ламбрекени розміщують над ліжком (на балдахіні), картиною або дверима.

Термін також використовується в геральдиці.

У будівництві та архітектурі слово «ламбрекен» використовується як синонім терміна «лиштва», позначаючи різьблені або ковані прикраси вікон або дахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. lambrequin. www.cnrtl.fr. Centre National de Ressources Textuelles et Lexicales. Архів оригіналу за 9 серпня 2019. Процитовано 9 серпня 2019. (фр.)
  2. Ламбрекен // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.

Джерела[ред. | ред. код]