Либа Богдан Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдан Либа
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 23 березня 1970(1970-03-23) (54 роки)
Місце народження Львів, СРСР СРСРУкраїна Україна
Громадянство Україна Україна
Професія радіоведучий, диктор, музикант, композитор, звукорежисер
Освіта ЛНУ ім. І. Франка
Інструменти клавішні, гітара, ударні
Колективи Скрябін
Форте
Джек о'Лентерн
Джеки
Медоркестра
Нагороди

"За жертовність і любов до України"

Медаль За жертовність і любов до України

Богдан Васильович Либа (23 березня 1970, Львів, Львівська область) — український музикант, композитор, радіоведучий, диктор, актор.

Народився у Львові 23 березня 1970 року. Батько - педагог, мати - медик, молодший брат - хірург, живе і працює у Німеччині.

На сцені - з дитсадка. Біля мікрофону - практично з немовляти, адже родина Богдана мешкала на вулиці Князя Романа, практично двері-в-двері із Львівським обласним радіо. То ж уперше голос Богдана Либи [Архівовано 20 лютого 2019 у Wayback Machine.] з’явився на плівці, коли той ще заледве умів говорити.

У 70-х сім’я зі Львова переїжджає у молоде, романтичне місто Новояворівськ. Богдан навчається в музичній школі по класу фортепіано. Його перша вчителька - Таривердієва Ельвіра Мурадівна. Окрім цього Богдан опановує кларнет, саксофон та ударні інструменти.

Домашня колекція платівок класичної, джазової та фольклорної музики, а згодом і польське радіо та телебачення остаточно формують музичний смак Богдана Либи. До слова, у Новояворівській музичній школі, де у той час працювали батько Богдана, Василь Денисович та мати Андрія Кузьменка, Ольга Михайлівна, Богдан знайомиться із Кузьмою. Між ними зав’язується тісна дружба та спільні музикування, що тривають аж до 90-х.

У 80-х Богдан - активний учасник легендарної «Студії Sпати», де збирались Ростик Домішевський, Роман Брама, Мирослав Либа (брат), Славік Пономарьов, Саня Скрябін та інші. Тут зароджується гурт "Скрябін". Маловідомим є той факт, що ім’я "Скрябін" дав групі саме тодішній її клавішник Богдан Либа. Також за сприяння і завдяки зв'язкам Богдана були відзняті і показані на Львівському телебаченні перші кольорові кліпи "Скрябіна".

Після служби в армії, у 1991 році, Богдан вступає до Львівського Державного університету на факультет журналістики. Саме тоді у нього з’являється нове “старе” захоплення - радіо. Уже на першому курсі Богдана Либу вирізнив з-поміж інших студентів славетний львівський диктор Георгій Щербина і “напророчив” йому ремесло диктора, з яким Богдан не розстається і донині.

Посилання[ред. | ред. код]

Студія звукозапису Львів