Листолаз двоколірний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Листолаз двоколірний
Листолаз двоколірний
Листолаз двоколірний
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Родина: Дереволази (Dendrobatidae)
Рід: Листолаз (Phyllobates)
Вид: Листолаз двоколірний
Phyllobates bicolor
(Duméril and Bibron, 1841)
Посилання
Вікісховище: Phyllobates bicolor
Віківиди: Phyllobates bicolor
EOL: 1012980
ITIS: 662319
МСОП: 55262
NCBI: 92726

Листолаз двоколірний (Phyllobates bicolor) — вид отруйних жаб родини дереволазів (Dendrobatidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид зустрічається на західних схилах хребта Західні Кордильєри в Колумбії. Відомий у департаментах Рисаральда, Чоко та Каука.

Опис[ред. | ред. код]

Самці досягають 45-50 мм в довжину, самки — 50-55 мм. Це один з найбільших представників родини. Забарвлення варіює від оранжевого до жовтого, часто з синім або чорним відтінком на ногах.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

На відміну від більшості інших жаб, у яких самці набагато дрібніше самок, ці листолазів приблизно однакового розміру. Це можна пояснити територіальністю древолазов: самці змушені захищати свою територію від посягань суперників і перевага залишається за найбільшим з них.

Розмноження[ред. | ред. код]

Ікру вони відкладають у вологих місцях прямо на землю або лист рослини і піклуються про неї до вилуплення пуголовків. Ікринок, як правило, трохи — 15-30 штук. Один з батьків (зазвичай — самець) постійно знаходиться близько кладки, періодично змочуючи її водою і перемішуючи задніми лапами. Потім жаба- «нянька» носить пуголовків на спині, поки не знайде відповідної водойми для їхнього розвитку. Розвиток триває 14-18 днів, після чого молоді жабенята переходять до наземного способу життя. Спочатку вони блідо-жовті з чорними боками і смугою на спині. Згодом чорний колір пропадає, і після досягнення розміру 2,5 смжабенята набувають блискучого жовто-оранжевого забарвлення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wilmar Bolívar, Stefan Lötters. Phyllobates bicolor: інформація на сайті МСОП (версія 2014.2) (англ.) 3 листопада 2014

Посилання[ред. | ред. код]