Локвудський срібний прапор папороті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Локвудський срібний прапор папороті
Пропорції 2:1
Затверджений 2003
Дизайн Срібна папороть, що представляє багатонаціональний народ Нової Зеландії, і південний хрест, який показує розташування країни
Кольори
чорний
синій
білий
червоний
Тип альтернативний

CMNS: Локвудський срібний прапор папороті у Вікісховищі

Локвудський срібний прапор папороті — запропонований прапор Нової Зеландії, який було розроблено архітектором Кайлом Локвудом.[1] Вперше прапор був розроблений з використанням різних кольорів 2000 року. Він був визнаний найкращим альтернативним прапором Нової Зеландії на першому з двох референдумів щодо прапора Нової Зеландії у грудні 2015 року, і був використаний на другому референдумі щодо прапора у зобов'язальному конкурсі проти поточного прапора Нової Зеландії. Незважаючи на опитування UMR, яке передбачало, що прапор заробить лише 35 % голосів, Срібний прапор папороті здобув значну меншість на референдумі в березні 2016 року з 43,2 % голосів, тоді як існуючий прапор переміг з 56,6 % голосів.

Локвудський срібний прапор папороті над Веллінгтоном

Дизайн та символіка[ред. | ред. код]

Дизайн прапора поєднує в собі срібний прапор папороті (у бік підйомника) із зірками поточного національного прапора. Срібний папороть вайя є популярним символом народів Нової Зеландії, в той час як зоряне сузір'я, яке відоме як Південний Хрест, показує розташування країни в південній півкулі. Чорний, білий і червоний — національні кольори Нової Зеландії, які традиційно асоціюються з народом маорі, тоді як синій є домінуючим у нинішньому національному прапорі і символізує південну частину Тихого океану.

Історія[ред. | ред. код]

Оригінальний дизайн ескізу 2000 року використовував чорний колір у верхньому лівому куті, а перший прототип дизайну використовував червоний у верхньому лівому куті та темніший відтінок синього для основної частини прапора. Синій колір символізував океан, червоний — народ маорі, а також жертвоприношення у воєнний час, а білий колір папороті — це посилання на «Країну довгої білої хмари» (у перекладі з маорі Аотеароа). Уперше цей дизайн був опублікований компанією Lockwood 2003 року та виграв конкурс у липні 2004 року під керівництвом The Hutt News.[2]

Локвуд випустив прапор у кількох колірних поєднаннях та дизайнах. Деякі новозеландці вважають, що нинішній прапор Нової Зеландії є нагадуванням про британський колоніалізм і не правильно представляє культуру країни. Проте ті, хто підтримує нинішній прапор, кажуть, що він відображає історію країни як частини Британської імперії та розташування в Південній півкулі.[3]

Переможній прапор на референдумі містив чорний замість червоного та яскравіший відтінок синього. Оригінальний дизайн червоним був підданий критиці з естетичних причин Хамішем Кітом, Полом Генрі та Джоном Олівером. Письменник Новозеландського вісника Карл Пушманн назвав його дизайном для тих, хто «сидить на паркані», і хто не хоче великих змін. Громадськість також несприятливо порівняла це з упаковкою Weet-Bix або злиттям логотипів Лейбористської та Національної партій. Його також порівнювали з дизайном пляжного рушника. Однак Локвуд зазначив, що більшість національних прапорів були зроблені з пляжних рушників.[4][5][6][7][8]

Після другого референдуму прапор продовжував з'являтися в міжнародних ЗМІ. У першому новозеландському тесті з крикету проти Зімбабве 28 липня 2016 року прапор був зображений у початковій графічній послідовності. Прапор також було видно, як він висить у флагштоків навколо Нової Зеландії.[9]

Версії[ред. | ред. код]

П'ять версій прапорів Локвуда були включені до довгого списку комісії з розгляду прапорів для проведення референдумів. Два з них, оригінальний червоний, білий і синій і переможні чорно білий та синя версія, потрапили до короткого списку з чотирьох (пізніше п'яти) прапорів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 'Silver Fern' flag designer Kyle Lockwood: I would be 'honoured' to win. Stuff (англ.). 19 листопада 2015. Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  2. Flag designer hits back at copyright accusations. RNZ (en-nz) . 4 вересня 2015. Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  3. Winning flag designer: 'My jaw dropped'. NZ Herald (en-NZ) . Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  4. Winning design of new NZ flag contest slammed. Magic (англ.). Архів оригіналу за 13 липня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  5. Flag designs a national disgrace. NZ Herald (en-NZ) . Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  6. Flag critiqued for similarities to political parties' logos. NZ Herald (en-NZ) . Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  7. Braunias, Steve (10 березня 2016). Opinion | New Zealand: One Nation Under a Beach Towel?. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  8. Flag creator: It'd be a nice towel. NZ Herald (en-NZ) . Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  9. Richie McCaw weighs in on flag debate, in favour of change. Stuff (англ.). 20 лютого 2016. Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.