Лоуренс Кездан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лоуренс Кездан
Lawrence Kasdan
Дата народження 14 січня 1949(1949-01-14) (75 років)
Місце народження Маямі, Флорида, США[1]
Громадянство  США
Alma mater Університет Мічигану, Morgantown High Schoold і Центр ранньої освітиd
Професія сценарист, кінорежисер, продюсер
Членство Writers Guild of America Westd
Нагороди
IMDb ID ID 0001410
CMNS: Лоуренс Кездан у Вікісховищі

Лоуренс Кездан (англ. Lawrence Kasdan; нар. 14 січня 1949(19490114), Маямі, Флорида, США) — американський сценарист, режисер і продюсер, володар премії «Сатурн» за найкращий сценарій до фільму «Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 14 січня 1949 року в Маямі (Флорида), в сім'ї Сільвії Сари Кездан (до шлюбу Ландау) і Кларенса Нормана Кездан. Дитинство пройшло в Західній Вірджинії, де в 1966 році закінчив середню школу. Далі навчався в Мічиганському університеті, який закінчив зі ступенем магістра в галузі освіти й спочатку планував кар'єру викладача англійської мови, але роботу за фахом не знайшов і 5 років працював рекламним копірайтером.

У кінобізнес Кездан потрапив в середині 70-х, коли продав сценарій до фільму «Охоронець» компанії Warner Bros.; спочатку головні ролі призначалися Даяні Росс і Стіву Макквіну, але картина понад 15 років перебувала в т. з. розробницькому пеклі й нарешті вийшла на екрани в 1992 році з Вітні Г'юстон і Кевіном Костнером у головних ролях. У 1978 році Джордж Лукас запросив Кездан написати сценарій для фільму «Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега», а також для доопрацювання і завершення сценарію (після смерті Лі Брекетт) до 5 епізоду «Зоряних війн».

Як режисер, Кездан дебютував у кіно в 1981 році з еротичним трилером «Жар тіла». Потім був режисером і сценаристом до картин: «Велике розчарування» (1983), «Турист мимоволі» (1988) і «Великий каньйон» (1991), за ці фільми був номінований на «Оскар» як найкращий сценарист, а фільм «Великий каньйон» отримав «Золотого ведмедя» — вищу нагороду Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Сім'я[ред. | ред. код]

З 28 листопада 1971 одружений з Мег Кездан (співавторка сценаріїв до його фільмів «Великий каньйон» та «Дорогий компаньйон», а також музична редакторка фільму «Велике розчарування»).

У Лоуренса є брат Марк Кездан, разом з яким написали сценарій до фільму «Сільверадо».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]