Ліга Мінейро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліга Мінейро
Campeonato Mineiro
Засновано 1915
Конфедерація КОНМЕБОЛ
Кількість команд 12
Рівень в ієрархії 1
Поточний чемпіон «Америка Мінейру» (16-й титул)
Найбільше перемог «Атлетіку Мінейру» (43 титули)
2016

Ліга Мінейро (порт.-браз. Campeonato Mineiro) — чемпіонат бразильського штату Мінас-Жерайс з футболу. Ліга Мінейро проводиться під егідою Федерації Мінейро з футболу (ФМФ) (порт.-браз. Federação Mineira de Futebol). Вищий дивізіон називається Модуль I (порт.-браз. Campeonato Mineiro de Futebol do Módulo I), найгірші команди за підсумками першості вилітають в Модуль II.

Ліга Мінейро по силі в Бразилії згідно з рейтингом КБФ поступається Лізі Паулісті, Лізі Каріоці і Лізі Гаушу. Втім, неофіційно чемпіонат цього штату поступається за популярністю ще кільком Лігам Бразилії (Парана, Пернамбуку, Баїя) через відносно низький середній рівень учасників турніру, за винятком двох титанів — протягом всієї історії в Лізі виділилися два яскраво-виражених клубу лідера: «Атлетіко Мінейро» і «Крузейро». Крім того, в перші роки існування Ліги в ній домінувала третя команда з Белу-Орізонті — «Америка», але в наступні роки вона втратила свою силу і авторитет.

На футбольну авансцену клуби Ліги Мінейро вийшли в 1960-ті роки — спочатку «Крузейро» виграв один з розіграшів Кубка Бразилії, який в ті роки фактично виконував роль чемпіонату Бразилії, а потім і «Атлетіко Мінейро», який став першим офіційним чемпіоном Бразилії в 1971 році. З тих пір два гранда штату входять до когорти найсильніших дванадцяти клубів Бразилії.

Значення слова Мінейро[ред. | ред. код]

Слово «Мінейро» означає приналежність до штату Мінас-Жерайс. Цим словом в Бразилії позначають все, що вироблено в цьому штаті (прикметник), а також людей — вихідців з цього штату (іменник). Найяскравіший приклад — півзахисник берлінської «Герти», переможець Кубка Лібертадорес і клубного чемпіонату світу 2005 року у складі «Сан-Паулу», учасник чемпіонату світу 2006 року у складі збірної Бразилії Мінейро. Також є нападник Алекс Мінейро.

Досягнення клубів[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. З урахуванням екстра-чемпіонату 2002 року

Посилання[ред. | ред. код]

  • Julio Bovi Diogo, Claudio Freati (3 мая 2015). Minas Gerais State - List of Champions. Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 6 травня 2015.
  • Федерація футболу штату Мінас-Жерайс [Архівовано 18 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (порт.)(порт.)
  • Російськомовний сайт про бразильському футболі [Архівовано 24 жовтня 2016 у Wayback Machine.]