Лікар Ріхтер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лікар Ріхтер
Жанр медична драмаd
Режисер Прошкін Андрій Олександрович
Продюсер Sergey Melkumovd і Роднянський Олександр Юхимович
На основі Доктор Хаус
У головних
ролях
Олексій Серебряков, Ганна Михалкова, Чинарьов Павло Олексійович, Polina Chernyshovad і Vitaliy Khayevd
Оператор Райський Сергій Володимировичd
Композитор Alexei Gennadjewitsch Aigid
Кінокомпанія Non-Stop Productiond
Тривалість 45 хв.
Мова російська
Країна  Росія
IMDb ID 7836778
russia.tv/brand/show/brand_id/62066/

«Лікар Ріхтер» — російський телесеріал 2017 року, офіційна адаптація американського серіалу «Доктор Хаус» / House, M.D[1][2].

Прем'єра першого сезону відбулася 13 листопада 2017. Сезон складався із 24 серій.

Прем'єра другого сезону відбулася 19 листопада 2018. Сезон складався із 16 серій.

Прем'єра третього сезону відбулася 11 листопада 2019. Сезон складався із 16 серій.

Сюжет[ред. | ред. код]

Більшість епізодів серіалу починаються поза стінами міської лікарні № 100, де працює лікар-діагност Андрій Олександрович Ріхтер. На початку показуються події, які передують появі симптомів у пацієнта. Протягом епізоду команда лікарів намагається визначити хворобу, що викликає ці симптоми. Використовується метод диференціальної діагностики, при цьому Ріхтер керує обговоренням діагнозу. Його цікавлять тільки найскладніші й заплутані випадки — медичні головоломки. Рутинна робота в лікарняній поліклініці навіває на нього нудьгу і дратує. Ріхтер уникає розмов з пацієнтами, оскільки твердо впевнений, що вони брешуть.

У минулому Ріхтер переніс складну травму на стегні (інфаркт чотириголового м'яза), тепер він ходить, спираючись на ціпок, і п'є сильні знеболюючі. Ріхтер самовпевнений, зарозумілий, різкий і цинічний, не обтяжує себе дотриманням правил гарного тону й часом здається, що співчуття йому чуже. Будувати особисті і професійні відносини він не вміє і, здається, не хоче. Люди, що знаходяться поруч з ним, стають об'єктами глузувань і провокацій, за якими буває непросто розглянути щиру турботу.

В ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Олексій Серебряков Андрій Олександрович Ріхтер завідувач лікувально-діагностичного відділення Андрій Олександрович Ріхтер
Анна Михалкова Єлизавета Нікольська головний лікар Єлизавета Нікольська
Павло Чинарьов Руслан Єгоршин невролог Руслан Єгоршин
Поліна Чернишова Ольга Ходасевич імунолог Ольга Ходасевич
Дмитро Єндальцев Володимир Калінін хірург Володимир Калінін
Віталій Хаєв Іван Родіонов онколог Іван Родіонов
Марія Миронова Станіслава Сажина юрист і колишня цивільна дружина лікаря Ріхтера Станіслава Сажина
Ілля Любимов коханець Ірини

Знімальна група[ред. | ред. код]

  • Режисери: Андрій Прошкін, Ілля Казанков
  • Продюсери: Сергій Мелькумов, Катерина Єфанова, Олександр Роднянський
  • Оригінальний сюжет: Девід Шор
  • Автори сценарію: Олександр Родіонов, Максим Курочкін, Марина Потапова, Іван Угаров, Варвара Шубіна, В'ячеслав Дурненков, Поліна Бородіна за участю Марини Денисевич
  • Оператор: Юрій Райський, Антон Костромін
  • Композитор: Олексій Айгі
  • Художник-постановник: Федір Савельєв, В'ячеслав Чуликов
  • Художник по костюмах: Регіна Хомська
  • Художник по гриму: Ірина Мельникова
  • Режисер монтажу: Наталія Кучеренко

Створення фільму[ред. | ред. код]

Телеканал «Росія-1» (ВГТРК) купив ліцензію на адаптацію серіалу у компанії NBCUniversal[3]. Тому творці «Лікаря Ріхтера», адаптуючи сценарій до російських реалій, не могли занадто відходити від концепції оригіналу[4].

Реалії роботи російської міської клінічної лікарні № 100, де працює лікар Ріхтер разом з командою, сильно відрізняються від повсякденного життя в лікарнях США. Творці серіалу запевняють, що прагнули до максимальної достовірності у всьому. У серіалі відображені реформи, які проходять в російській медицині, і показані інтриги тих, хто відстоює те чи інше рішення. Оснащення ординаторської, лабораторії та операційних блоків, навіть візки, каталки, ліжка для хворих, специфічні операційні столи — все автентичне. Медичні компанії надали для зйомок дане обладнання. На зйомках були присутні справжні лікарі, які консультували і стежили за діями акторів під час медичних маніпуляцій. Актори перед зйомками освоювали медичні процедури в лікарнях, вчили тексти з безліччю спеціальних термінів.

Рихтер — циничный, замкнутый и одинокий. С сардоническим чувством юмора, как и Хаус. Но, на мой взгляд, он не лишен сострадания. Для него сострадание выражается через действие, а не через общение или похлопывание по плечу. Мы старались сделать персонажей не пустой калькой, а достоверными для нашей действительности. Герои должны оставаться живыми, чтобы за ними было интересно наблюдать. Поэтому какие-то вещи мы оставляем как в оригинале, но меняем детали и интонацию.

— режиссёр Андрей Прошкин[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Доктор Хаус» — самый популярный сериал мира [Архівовано 31 жовтня 2019 у Wayback Machine.] // KP.RU
  2. «Доктор Хаус» стал самым популярным сериалом 2008 года [Архівовано 18 серпня 2018 у Wayback Machine.] // РИА Новости
  3. Егор Арефьев. Как снимают российскую адаптацию «Доктора Хауса». Комсомольская правда. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 14 листопада 2017.
  4. Егор Арефьев (12 ноября 2017). Наш ответ «Доктору Хаусу»: Рихтер кидает дротики и сидит на трамадоле. Комсомольская правда. Архів оригіналу за 31 жовтня 2019. Процитовано 14 листопада 2017.
  5. Сусанна Альперина (9 ноября 2017). На «России 1» покажут сериал «Доктор Рихтер». Российская газета. Архів оригіналу за 29 жовтня 2019. Процитовано 14 листопада 2017.

Посилання[ред. | ред. код]