МТЕ (футбольний клуб, Ужгород)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
МТЕ (Ужгород)
Повна назва Угорське мукачівське
товариство фізичних вправ
Прізвисько УМТЕ
Засновано 1919
Розформовано 1945
Населений пункт Унгвар, Угорщина Угорщина
Стадіон
Ліга
Домашня
Виїзна

МТЕ (угор. Ungvári Munkás Testedző Egyesület)  — угорський футбольний клуб з однойменного міста (тепер — Ужгород, Закарпатська область).

Історія[ред. | ред. код]

Заснований навесні 1919 року під назвою Угорське мукачівське товариство фізичних вправ (угор. Ungvári Munkás Testedző Egyesület).

Після закінчення Першої світової війни Закарпаття увійшло до складу Чехословаччини і відповідно до вказівок Чехословацької футбольної асоціації у 1920 році створили дві групи — «Слов'янська» (команди з Чехії та Словаччини) та «Закарпатська» (угор. Karpataijai Lobdoruho kerület) (угорські команди). Матчі в кожних групах проводилися окремо.

У 1932 році УМТЕ вийшов у фінал чемпіонату Словаччини серед угорських команд, а рік по тому здобув титул найкращої угорської футбольної команди Закарпаття та Словаччини. У 1933 році вперше та востаннє в історії чемпіонату слов'янські та угорські команди боролися за титул абсолютного чемпіона Словаччини. Все вирішив третій матч (результат перших двох — 3:2 та 0:1 відповідно), в якому УМТЕ поступилася місцевому клубу «Русь» (Ужгород) — 2:3.

У 1934 році систему футбольних ліг країни реорганізували в єдиний чемпіонат Чехословаччини. Найкращі футбольні клуби розподілили в 5 груп: середньочеська, чеська провінція, моравсько-сілезька, словацько-підкарпатська та німецька група. Вочевидь, система футбольних ліг була реорганізована за національним принципом. Словацька група розподілялася в свою чергу на дві підгрупи — західну (команди із Західної та Центральної Словаччини) та східну (Східна Словаччина та Закарпаття). За результатами спортивних змагань до східного словацько-підкарпатського дивізіону були віднесені два найсильніших слов’янських клуби («Русь» Ужгород та ЧШК Ужгород) та два угорські клуби, які посіли перші два місця у своїх чемпіонатах (МСЕ Мункач та ФТК Берегшаш). Згодом до них приєднався й МТЕ[1].

Після знищення Чехословаччини Закарпаття опинилося під угорською окупацією. Найкращі закарпатські клуби («Русь» Ужгород, «Унгвар», МСЕ Мункач та ФТК Берегшаш) у сезоні 1939/40 років стартували у групі Фельвідек другого дивізіону чемпіонату Словаччини (угор. Nemzeti Bajnokság B, Felvidéki csoport). Лише ужгородська «Русь» зберігла своє місце в другому дивізіоні, решта ж команд опустилися до третьої ліги Угорщини. УМТЕ виступав у підгрупі Делі групи Фельвідек Третьої ліги. У сезоні 1940/41 років клуб відмовився від подальших виступів та був виключений з чемпіонату. Після цього продовжив свою діяльність, але виступав у регіональних змаганнях.

Після приходу радянських військ влітку 1945 року серед найкращих команд Закарпаття організували турнір з відбору гравців до збірної Закарпатської області (30 гравців) для участі Спартакіаді УРСР, яка повинна була відбутися з 23 серпня по 6 вересня 1945 року в Києві. До фінального етапу вийшли команди «Русь» (Ужгород), УМТЕ, «Динамо» (Мукачево) та «Верховина» (Берегове). Вмзначити чемпіона Закарпаття Україна не встигали, тому було вирішено припинити чемпіонат після повернення зі Спартакіади з Києва. З чотирьох команд утворили дів збірні, які отримали назву Схід-XI та Захід-XI.

Після цього клуб розформували.

Досягнення[ред. | ред. код]

  • Чемпіонат Словаччини
    • Срібний призер (1): 1933
  • Чемпіонат Словаччини серед угорських команд
    • Чемпіон (1): 1933
  • Угорщина Третя ліга Словаччини
    • 5-те місце (1): 1938/39 (підгрупа Делі, група Фельвідек)
  • Чемпіонат Закарпаття
    • Чемпіон (1): 1921, 1932, 1933

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сторінками історії - Narod.ru. Архів оригіналу за 24 липня 2018. Процитовано 18 серпня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]