Мавританці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Маври (сучасний народ))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маври
Мавританські школярі
Хлопець волоф, Фарафенні, Гамбія, лютий 2007 року
Кількість бл. 3 млн. (2010)
Ареал Мавританія Мавританія
Релігія мусульмани-суніти

Мавританці або маври — один з арабських народів, основне населення Ісламської Республіки Мавританія. Загальна чисельність на 2010 р оцінювалася в понад 3 млн осіб[1]. На кінець 1990-х років їх чисельність оцінювалася у 2460 тис. осіб, з них в Мавританії 1750 тис., Західній Сахарі 240 тис., Малі 160 тис., Нігері 155 тис., Сенегалі 120 тис., Марокко 30 тис. чоловік[2].

Мовна ситуація[ред. | ред. код]

Населення розмовляє на мавританському поддіалекті магрибського діалекту арабської мови, також поширеною мовою є французька[3].

Релігія[ред. | ред. код]

За віросповіданням мавританців — мусульмани-суніти: іслам в Мавританії є офіційною державною релігією. Абсолютна ж меншість мавританців досі дотримується старих традиційних африканських вірувань: анімалізм, фетишизм, культ предків, сил природи тощо.[4] Існують також нечисленні громади християн, більшість яких складають католики[5].

Населення Мавританії прийнято ділити на 2 групи:

  1. Прийнято вважати, що перша група проживає на півдні країни, по річці Сенегал. Там живуть осілі землеробські народи, які приблизно складають 1/5 населення. Найбільша щільність населення поширюється на правобережній території Сенегалу[6].
  2. Решта населення, зосереджене на досить великих територіальних просторах пустель й напівпустель, це скотарі-кочівники. за етнічними критеріями їх відносять до маврів (змішання арабів і берберів) і туарегів[6].

Політичний устрій[ред. | ред. код]

Прагнення і орієнтація арабізованих маврів в здійсненні політики, схожої з політичним життям арабських країн, таких як, наприклад, Марокко призводять до зіткнення з чорним населенням південних областей Мавританії, які в свою чергу бажають орієнтуватися на країни Західної Африки.

Історія[ред. | ред. код]

Предками мавританців вважаються берберські племена гетуліі та санхаджа, які мігрували на територію північно-західної Африки в середині I-ого тисячоліття і потім згодом захопили все місцеве населення. В XI столітті лідери санхаджійського племені, прийнявши іслам, очолили релігійний малікітцький рух і створили велику альморавідську державу, межі якої тягнулися на півночі до Іспанії і на півдні до річки Сенегал. Процес ісламізації й арабізації регіону отримав нову силу в XIV—XV століттях, коли на територію Мавританії проникли мігранти з Аравійського півострова, араби макіль. Далі в XVII столітті протягом довгого часу йшла посилення боротьби між місцевими і мігрувавшим населення, в результаті якої частина берберів пішла за річку Сенегал. Таким чином, тепер панівне становище зайняли араби. У цей час формується вищий шар традиційного мавританського суспільства, якими були араби-хасани[7].

Наступний щабель соціуму становили марабути, нащадки берберів, які зуміли зберегти незалежне становище. Марабути були викладачами, правниками, різними релігійними діячами й торговцями. Для дітей-марабутів освіта була обов'язковою, і для хасанів вважалося почесним видати дочку за марабута. Найбільшу масу населення становили зенага, які перебували в залежному становищі від хасанів і марабутів. Зенага представляють собою результат змішання стародавнього берберського народу і негретянського населення, що продовжується і до цього дня. Зенага займаються кочовим скотарством, а на територіях з відносно високим рівнем зволоженості, оазах, займаються землеробством. Зенага працюють також у галузі ремесел, займаючись обробкою металу й шкіри та прикрашая кам'яні кладки, які поширені на заході Мавританії[8].

Одяг[ред. | ред. код]

Чоловіче населення Мавританії носить штани з буфами, бубу і сандалі. Жінки ж замотуються в тканину з голови до ніг і, так само як чоловіки, носять численні шкіряні прикраси, амулети й важкі браслети на ногах[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Оцінка Департаменту народонаселення ООН, на 2010 рік.[недоступне посилання з квітня 2019]
  2. Енциклопедія «Народи і релігії світу». Архів оригіналу за 14 жовтня 2006. Процитовано 31 жовтня 2017.
  3. Енциклопедія, Маври. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 31 жовтня 2017.
  4. Онлайн Енциклопедія Кругосвет, розділ Мавританія. Архів оригіналу за 18 серпня 2010. Процитовано 31 жовтня 2017.
  5. Ісламська Республіка Мавританія. Довідник. М., «Наука», 1987, 52 с.
  6. а б Країни світу, Населення Мавританії.[недоступне посилання з квітня 2019]
  7. Лаврентьєв С. А., Яковлєв В. М. Мавританія: історія і сучасність. М., «Знання», 1986, 153 с.
  8. Історія Мавританії.[недоступне посилання з квітня 2019]
  9. Енциклопедія, Мавританія. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 31 жовтня 2017.