Майкл Мендо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майкл Мендо
англ. Michael Mando
Народився 13 липня 1981(1981-07-13) (42 роки)
Квебек, Канада
Громадянство  Канада
Діяльність актор, письменник, кіноактор, телеактор
Alma mater Монреальський університет і Dawson Colleged
Роки діяльності 2000 — тепер. час
IMDb nm3103126

CMNS: Майкл Мендо у Вікісховищі

Майкл Мендо (англ. Michael Mando; нар. 13 липня 1981(19810713), Квебек, провінція Квебек, Канада) — канадський актор кіно та телебачення, співак. Найбільшу популярність отримав за роль антагоніста Вааса Монтенегро у відеогрі Far Cry 3 і роль Віктора Шмідта в науково-фантастичному телесеріалі «Чорна сирітка». Найпомітніший із нинішніх проєктів — драматичний телесеріал «Краще подзвоніть Солу», де він грає мексиканського мафіозі Начо Варга.

Біографія[ред. | ред. код]

Мендо народився в місті Квебек, провінція Квебек, Канада. Був середньою дитиною в сім'ї з трьох братів. Мендо виховувався без матері і їхня родина багато подорожувала — вони побули на чотирьох континентах, жили в десятці міст; перш ніж він досяг 25-річчя, його сім'я змінила більше 37 квартир. Попри те, що рідною мовою Майкла є французька, він також вільно володіє англійською та іспанською мовами.

У дитинстві, Мендо мріяв бути письменником чи спортсменом. Від професійного спорту довелося відмовитися після того, як він отримав травму коліна. У зв'язку з цим інцидентом Майкл вирішив кардинально змінити свої життєві пріоритети і здобути освіту.

Мендо вивчав різні науки, зокрема міжнародні відносини в Монреальському університеті, перш ніж вступив на курс театрального мистецтва в Колледж Доусона (2004 рік). Попри відсутність попередньої підготовки, Майкл зіграв головні ролі у всіх п'яти постановках цього курсу, який він закінчив з відзнакою в 2007 році. Серед його ролей у коледжі були: Орландо з «Як вам це сподобається» (Шекспір), професор Кац з «П'ятидесятниць» (Девід Едгар) і Валентин Ксав'є з «Орфей спускається в пекло» (Теннессі Вільямс). Після закінчення навчання, Стівен В. Лекі, керівник курсу, з гордістю заявив: «Майкл — один з найталановитіших наших випускників, за останні 25 років».

У квітні 2020 року Мендо оголосив про початок музичної кар'єри і 15 квітня виклав на свій YouTube-канал свою першу пісню The Wild One з однойменного майбутнього EP.

Акторська кар'єра[ред. | ред. код]

Після закінчення коледжу Мендо зіграв головну роль у театральній постановці (у Монреалі), за що був відзначений двома призами від професійних експертів. Після цього він заснував кінокомпанію Red Barlo Production. Перший його фільм — «Умовна прихильність» («Conditional Affection») (Мендо виступив в амплуа режисера та сценариста) — вийшов 2010 року і демонструвався на фестивалях: Fantasia, Bare Bones, ACTRA Short Films та New Hope International Film Festivals.

Телевізійний дебют Мендо був відзначений ролями кількох контрастних персонажів. Серед його ролей були: епізод у кримінальній-драмі «The Bridge», участь у медичному міні-серіалі «Bloodletting and Miraculous Cures», а також роль у драматичному телесеріалі «The Border», де він зіграв учасника банди MS-13, крім того він зіграв близького друга Кензі (персонаж Ксенії Соло) у науково-фантастичному серіалі «Поклик крові».

Мендо неодноразово співпрацював з режисерами Джоном Фоусеттом та Еріком Канюельєм, а також з продюсером Девідом Барлоу. 2010 року він зіграв одну з головних ролей у кінофільмі «Territories». Роком пізніше, перетворився на схожий образ у телесеріалі «Les Bleus де Ramville», а також з'явився в одному з епізодів серіалу «Кінг». 2012 року він взяв участь у створенні відеоігри «Far Cry 3»: Мендо озвучив і став прообразом одного з головних лиходіїв Вааса Монтенегро. Також він знявся у вебсеріалі «Far Cry Experience», де знову повернувся до образу Вааса (бере в заручники і катує персонажа Крістофер Мінц-Плассе).

У 2012 році Мендо отримав роль у першому сезоні телесеріалу «Чорна сирітка», трансляція якого почалася в 2013 році. Він грає Віка — вуличного наркоторговця, за цю роль він був номінований на телевізійну премію Canadian Screen Award. У другому сезоні його персонаж з'являється в одному з епізодів. 2014 року Мендо приєднався до акторського складу серіалу «Краще подзвоніть Солу» (спін-офф телесеріалу «Пуститися берега»), де він грає роль Начо Варга — мексиканського мафіозі.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2009 с Flashpoint Феліп (епізод "Eagle Two")
2010 с The Bridge К9 (епізод "Voices Carry")
2010 с Lost Girl Невілл (епізод "(Dis)Members Only")
2011 с King Естебан Демарко (епізод "T-Bone")
2011 с Michael: Every Day Ален (епізод "Unscripted Conversation")
2012 с Les Bleus de Ramville Марк-Андре Девід (8 епізодів)
2012 с Ясновидець Psych Чуї (епізод "Let's Doo-Wop It Again")
2012 с Убивство The Killing Васкес (епізод "Off the Reservation")
2012 вг Far Cry 3 Far Cry 3 Ваас Монтенеґро
2013 ф Колонія The Colony Купер
2013 с Той, хто читає думки The Listener Лен Газіцкі (епізод "Buckle Up")
2013 с Rookie Blue Сізар Медіна (епізод "The Kids Are Not Alright")
20132014 с Чорна сирітка Orphan Black Віктор «Вік» Шмідт (9 епізодів)
20152022 с Краще подзвоніть Солу Better Call Saul Начо Варґа (33 епізоди)
2017 ф Людина-павук: Повернення додому Spider-Man: Homecoming Мак Гарган
2018 ф Операція «Колібрі» The Hummingbird Project Марк Вега
2021 вг Far Cry 6 Far Cry 6 Ваас Монтенеґро

Примітки[ред. | ред. код]