Майнцький псалтир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майнцький псалтир
Зображення
Названо на честь Майнц
Видавець Йоганн Фуст і Peter Schöfferd
Дата публікації 1457
Замовник Майнцське архієпископство
Каталожний код M36179[1]
Статус авторських прав 🅮 і 🅮
CMNS: Майнцький псалтир у Вікісховищі

Майнцький псалтир (нім. Mainzer Psalter) — друга після Біблії Гутенберга книга, надрукована методом ручного набору, та перша, в якій застосовано багатокольоровий друк. Ця інкунабула створена у 1457 році німецькими друкарями Петером Шеффером та Йоганном Фустом на замовлення архієпископа Майнца. Майнцький псалтир був першою їхньою роботою після того, як вони припинили співпрацю з Йоганном Гутенбергом.

Характеристики[ред. | ред. код]

Псалтир містив декілька друкарських нововведень. По-перше, це була перша книга, яка мала друковану дату видання[2]. По-друге, він був надрокований у трьох кольорах, тоді як раніше використовували лише чорну фарбу. Псалтир надруковано чорною та червоною фарбами, з двокольоровими ініціалами та великими кольоровими капітелями, надрукованими синьою та червоною фарбами[3]. По-третє, Псалтир містив друкований колофон та друковані декоративні ініціали. Книгу було надруковано з використанням двох шрифтів. Музична партитура, що супроводжувала псалми, була надана в рукописі і, можливо, була зразком для шрифтового стилю.

Текст Псалтиря містив псалми, гімни, молитви та інший матеріал, який використовувася у церковних службах[4].

Майнцький псалтир надруковано у двох версіях: короткий випуск і великий номер. В короткому — 143 аркуші, у великому номері — 175. Останній призначався для використання в єпархії Майнца. Усі копії псалтиря надруковані латинською мовою на пергаменті. Достеменно не відомо, чи буди надруковані паперові копії.

Збережені копії[ред. | ред. код]

На сьогодні збережено лише 10 копій Майнцького псалтиря, що робить його однією з найбільш рідкісних книжок у світі. Збереглося також багато фрагментів видань, які повністю не збереглися. Десять оригінальних видань 1457 року зберігаються у таких книгозбірнях:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://gesamtkatalogderwiegendrucke.de/docs/M36179.htm
  2. Mayumi, Ikeda (2010). Wagner, Bettina; Reed, Marcia (ред.). The first experiments in printing at the Fust-Schöffer press (вид. Early Printed Books as Material Objects: Proceedings of the Conference Organized by the Ifla Rare Books and Manuscripts Section Munich). De Gruyter Sur. с. 39—49. ISBN 978-3-11-025324-5.
  3. Explore the Royal Collection Online. www.rct.uk. Процитовано 15 серпня 2022.
  4. British Library. www.bl.uk. Архів оригіналу за 15 серпня 2022. Процитовано 15 серпня 2022.