Маковський Микола Єгорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маковський Микола Єгорович
рос. Маковский, Николай Егорович
Народження 28 квітня (10 травня) 1841(1841-05-10)
м. Москва, Російська імперія
Смерть 6 жовтня (18 жовтня) 1886(1886-10-18) (45 років)
  Санкт-Петербург
Країна Російська імперія
Жанр жанрове малярство
Навчання Петербурзька Академія мистецтв
Діяльність художник
Батько Egor Makovskyd
Брати, сестри Маковський Костянтин Єгорович і Маковський Володимир Єгорович

CMNS: Маковський Микола Єгорович у Вікісховищі

Маковський Микола Єгорович (18411886); рос. Маковский, Николай Егорович) — російський живописець, один із засновників Товариства пересувних художніх виставок. Брат відомих художників Костянтина і Володимира Маковських.

«Вид церкви села Д'яково в Коломенському поблизу Москви», 1872, Третьяковська галерея

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Москві в сім'ї Е. І. Маковського — бухгалтера за професією, художника-аматора, колекціонера і громадського діяча, одного із засновників Московського училища живопису, скульптури та зодчества, молодший брат художників Олександри і Костянтина Маковських, старший брат художника Володимира Маковського.[1].

Отримав початкову освіту в Московському архітектурному училищі, з 1859 по 1866 рік навчався в Імператорській Академії мистецтв у класі архітектури і при закінченні курсу цієї установи Миколі Маковському присвоєно звання некласного (вільного) художника з правом робити споруди. У 1865 за проект кам'яної сільської церкви на 150 прихожан був нагороджений малою срібною медаллю Імператорської Академії мистецтв.

Після закінчення Академії в 1866 році вступив на посаду архітекторського помічника при Міністерстві Імператорського Двору, але незабаром кинув архітектурну діяльність і зайнявся живописом. У 1870 в числі інших п'ятнадцяти художників підписав статут Товариства пересувних художніх виставок, ставши таким чином, одним із засновників Товариства. У 1872 році був виключений з Товариства за неучасть у виставковій діяльності. З 1875 року експонент Товариства, між тим, прийнятий у члени Товариства лише 1879 року.

У 1872 році за картину «Вид церкви в селі Д'яково Московської губернії» Академія визнала його класним художником III ступеня, а вже через рік, за картину «Вид Москви», підвищила в класні художники II ступеня. У 1873—1874 роках разом з братом Костянтином здійснив поїздку до Єгипту, багато подорожував по Росії і Україні, кілька місяців провів у Парижі серед художників російської колонії, де займався живописом під керівництвом О. П. Боголюбова.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Выставка «Семья Маковских». Архів оригіналу за 2 лютого 2014. Процитовано 23 січня 2021.