Колібрі малахітовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Малахітовий колібрі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі малахітовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Малахітовий колібрі (Abeillia)
Bonaparte, 1850
Вид: Колібрі малахітовий
Abeillia abeillei
(Lesson & Delattre, 1839)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Ornismya abeillei
Trochilus abeillei
Посилання
Вікісховище: Abeillia abeillei
Віківиди: Abeillia abeillei
EOL: 45509533
ITIS: 555085
МСОП: 22687170
NCBI: 1507328

Колі́брі малахітовий[2] (Abeillia abeillei) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в горах Мексики і Центральної Америки. Це єдиний представник монотипового роду Малахітовий колібрі (Abeillia).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 7-8,6 см, вага 2,7-3,5 г. У самців номінативного підвиду верхня частина тіла бронзово-зелена, блискуча. Хвіст доволі широкий, роздвоєний. Центральна пара стернових пер бронзово-зелена, решта чорні з легким синім або бронзовим відблиском, кінчики у стернових пер коричнювато-сірі. За очима помітні білі плями. Підборіддя і верхня частина горла смарагдово-зелені, металево-блискучі, нижня частина горла чорна або тьмяно-бронзово-зелена, металево-блискуча. Решта нижньої частини тіла темно-коричнювато-сіра з металевим бронзово-зеленим відблиском, за винятком живота. Нижні покривні пера хвоста бронзово-зелені з металевим відблиском і широкими коричнювато-сірими краями. Дзьоб короткий, прямий, чорний, довжиною 9,8 мм.

Забарвлення самиць є подібне до забарвлення самців, однак металево-блискуча пляма на горлі у них відсутня, нижня частина тіла у них повністю блідо-сіра, боки поцятковані зеленими, металево-блискучими плямами. Представники підвиду A. a. aurea є меншими, ніж представники номінативного підвиду. Там, де самці номінативного підвиду бронзово-зелені, самці підвиду A. a. aurea золотисто-зелені.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • A. a. abeillei (Lesson, RP & Delattre, 1839) — від південно-східної Мексики до північного Гондурасу;
  • A. a. aurea Miller, W & Griscom, 1925 — південь Гондурасу і північ Нікарагуа.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Малахітові колібрі мешкають в Мексиці, Гватемалі, Сальвадорі, Гондурасі і Нікарагуа. Вони живуть у вологих вічнозелених гірських лісах та в соснових гірських лісах. Зустрічаються на висоті від 1000 до 2200 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітів з родин маренових, вербенових і анітових, яких шукають низько над землею, а також дрібними комахами, яких збирають з листя, квітів і гілочок, зависаючи в повітрі. Самці захищають кормові території. Гніздування в Мексиці відбувається у лютому-березні. Гніздо чашоподібне, глибоке, розміщується в підліску.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Abeillia abeillei: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 10 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 10 жовтня 2022.