Маловолосник герцинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Маловолосник герцинський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Мохи (Bryophyta)
Клас: Polytrichopsida
Порядок: Рунянкальні (Polytrichales)
Родина: Рунянкові (Polytrichaceae)
Рід: Маловолосник (Oligotrichum)
Вид:
O. hercynicum
Біноміальна назва
Oligotrichum hercynicum
(Hedw.) DC.

Маловолосник герцинський (Oligotrichum hercynicum) — вид мохів порядку рунянкальних (Polytrichales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Африка, Північна Америка, Північна Америка, Азія, Австралія, Нова Зеландія[2].

Росте на відкритому ґрунті, завжди на кислій основі. Часто трапляється у вторинних середовищах існування, таких як лісові стежки. На високих висотах цей вид характерний для місць проживання з довготривалим сніговим покривом[3].

Характеристика[ред. | ред. код]

Цей вид моху утворює пухкі газони від жовтувато-зеленого до зеленого кольору висотою 2–3 сантиметри. Листки жорстких стебел мають довжину приблизно від 3 до 4 міліметрів, ланцетні. Краї листя плоскі і злегка зубчасті в нижній частині, загнуті до кінчика і злегка виїмчасті. Листова жилка виходить з кінчика листка у вигляді невеликого шипа. Товстостінні листкові клітини коротко-прямокутні біля основи, округло-квадратні у верхній частині листа, часто трохи ширші за довжину та розміром близько 14 мкм. Вид дводомний. Спорові коробочки не рідкість. Спори мають розмір від 10 до 15 мкм, жовтувато-зелені та гладкі. Час дозрівання спор припадає на літо.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oligotrichum hercynicum. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 01.03.2024.
  2. Oligotrichum hercynicum. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 01.03.2024.
  3. Schröck, C. (2019). Oligotrichum hercynicum. The IUCN Red List of Threatened Species (англ.). Процитовано 01.03.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ruprecht Düll, Barbara Düll-Wunder: Moose einfach und sicher bestimmen. Ein illustrierter Exkursionsführer zu den Arten Deutschlands und angrenzender Länder. Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2008, ISBN 978-3-494-01427-2.
  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.
  • Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 1: Allgemeiner Teil, spezieller Teil (Bryophytina I, Andreaeales bis Funariales). Ulmer, Stuttgart 2000, ISBN 3-8001-3527-2.