Манчак Валерія Валеріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валерія Манчак-Дженсен
Особові дані
Повне ім'я Манчак-Дженсен Валерія Валеріївна
Народження 17 березня 1997(1997-03-17) (27 років)
Трускавець, Україна
Зріст 163
Вага 57
Громадянство Україна Україна
США США
Позиція нападниця
Номер 78
Юнацькі клуби
Україна «Дружба-78»
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
2016—2018 Україна «Королеви Дніпра» 12 (40)
2018—2019 Канада «HTI Stars» 50 (15)
2019—2021 США «Liberty Flames» 39 (22)
2021—2022 США «Adidas» Minnesota 2 (0)
Роки Збірна І (г)
2024—н.ч. Україна Україна 5 (8)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Валерія Манчак-Дженсен (нар. 17 березня 1997, Львівщина — українська спортсменка. Чемпіонка Європи з боксу серед молоді, чемпіонка світу з карате та переможниця хокейного чемпіонату світу серед жінок в Дивізіоні III А.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилась в місті Трускавець, але коли дівчинці було 3 роки, її сім'я переїхала у Харків. Спортивну кар'єру розпочала у віці семи років, виступаючи за дитячу хокейну команду. Протягом тривалого часу Манчук тренувалась в харківському клубі «Дружба-78».

Бойові мистецтва[ред. | ред. код]

У 14–річному віці Валерія Манчак захопилася боксом, яким на той момент активно займався її старший брат. Спортсменка за нетривалий час досягнула неабияких успіхів в цьому виді спорту та здобула титул чемпіонки Європи з боксу серед молоді. Манчак стала майстером спорту Міжнародного класу та мала шанси поїхати на Олімпійські ігри-2016, але через травму не змогла поборотися за право представляти Україну на тих змаганнях. Окрім боксу Валерія спробувала себе у міжнародних виступах з годзю-рю та завоювала комплект золотих нагород на чемпіонаті світу з карате.

Хокей[ред. | ред. код]

У 2016 році Валерію Манчак запросили до складу новоствореної хокейної команди — «Королеви Дніпра». В тому ж році проводився перший чемпіонат України з хокею серед жінок, де Манчак стала однією з найрезультативніших гравчинь турніру. Вона разом з командою виграла золоті медалі чемпіонату.

Влітку 2018-го року елітна хокейна Академія Hockey Training Institute (HTI) запроcила молоду гравчиню на навчання. Отримавши стипендію від Академії, Валерія Манчак автоматично здобула право грати в східній жіночій хокейній конференції Канади за команду НТІ.

Через два роки її запросили в американський Університет Ліберті на магістратуру, де Манчак успішно виступала з командою «Liberty flames» в ACHA. У перший рік Валерія стала кращим новачком асоціації, а в другий рік — кращим гравцем. У фінальному матчі дивізіону команда Манчак грала проти команди «Minot State». Вирішальна гра завершилась з рахунком 3-1 на користь «Liberty flames», а в активі українки було дві закинуті шайби.

У листопаді 2021 року вона підписала контракт з професійною командою — Адідас Міннесота. Таким чином Манчак-Дженсон стала першою в історії українкою, яка виступала в PWHP[1].

У 2024 році Валерія Манчак-Дженсен дебютувала в складі національної збірної України. На чемпіонаті світу 2024 року українська команда виступала в Дивізіоні III А та спромоглася здобути золоті медалі цього дивізіону. Манчак-Дженсен за підсумком тих змагань стала найкращою бомбардиркою та найкращою гравчинею турніру, а в її активі було 8 закинутих шайб та 10 результативних передач[2].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]