Манчестер Юнайтед (жіночий футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Манчестер Юнайтед (жінки)
Повна назва Manchester United Women Football Club
Коротка назва МЮ Вумен
Засновано 2018
Населений пункт Манчестер, Англія Англія
Стадіон «Leigh Sports Village Stadium»
Вміщує 12 000
Президент США Джоел Глейзер та Аврам Глейзер
Головний тренер Англія Марк Скіннер [1]
Ліга Жіноча суперліга
2022—23 2
Домашня
Виїзна
Запасна

Жіночий футбольний клуб «Манчестер Юнайтед» (англ. Manchester United Women Football Club) — жіночий професійний футбольний клуб, який виступає в Жіночій Суперлізі (WSL).

Історія[ред. | ред. код]

28 травня 2018 року стало днем ​​офіційного створення жіночого футбольного клубу «Манчестер Юнайтед». Це сталося після того, як заявку клубу було схвалено Футбольною асоціацією Англії, а клуб було запрошено до участі в Жіночому чемпіоншипі (другій по силі жіночий лізі Англії) на сезон 2018—19. [2]

Першим головним тренером жіночої команди «Манчестер Юнайтед» було призначено колишню захісницю лондонських команд «Арсенал» та «Челсі» — Кейсі Стоуні.

За підсумками свого дебютного сезону 2018—19, команда виграла Жіночий чемпіоншип та здобула право виступати у Жіночій суперлізі, вищому дивізіоні в системі жіночих футбольних ліг Англії.

У перших трьох сезонах участі в Жіночій суперлізі команда регулярно посідала 4-е місце в турнірній таблиці чемпіонату.

За підсумками сезону 2022—23 «Манчестер Юнайтед» вперше в історії посів друге місце та кваліфікувався до участі в Лізі чемпіонів УЄФА. Дебютний сезон 2023—2024 в єврокубковому турнирі команда розпочала з другого кваліфікаційного раунду, де в суперники собі отримала титуловану команду з Франції — «Парі Сен-Жермен». Перша гра, що проходила в Манчестері на стадіоні «Лі Спортс Віллідж» закінчилася в нічию — 1:1. Історичний дебютний гол в Лізі Чемпіонів забила французька гравчиня «Манчестера» — Мелвін Малард. Гра-відповідь на легендарному стадіоні «Парк-де-Пренс» закінчилась на користь більш досвідчених господарок поля з рахунком — 3:1. Таким чином в своєму першому єврокубковому сезоні «Манчестер Юнайтед» не зміг вийти до групової стадії змаганнь.

Відомі гравчині[ред. | ред. код]

Справжньою зіркою світового футболу вважається воротарка команди  — Мері Ерпс.

Також гравчині «Манчестер Юнайтед» Елла Тун, Майя Тіссьє, Алессія Руссо та Кеті Зелем у складі збірної Англії ставали Чемпіонками Європи та віце-чемпіонками Світу. Іспанська півзахісниця Ірен Герреро є володаркою золотої медалі Чемпіонату світу-2023.

Французька гравчиня Мелвін Малард до виступів за «МЮ» чотири рази вигравала кубок Ліги Чемпіонів у складі «Ліона», а бразильська нападниця Жейсе вигравала цей трофей у складі «Барселони».

Досягнення[ред. | ред. код]

Суперліга

  • Срібло (1): 2022–23

Кубок Англії

  • Фіналіст (1): 2022–23

Чемпіоншип

  • Золото (1): 2018–19

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]