Марк Елі Раваж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Елі Раваж
Народився 25 червня 1884(1884-06-25)[1][2]
Бирлад, жудець Тутоваd, Румунське королівство
Помер 6 жовтня 1965(1965-10-06)[1][2] (81 рік)
Грасс
Країна  Франція[3]
Діяльність письменник, magazine writer
Сфера роботи література[4]
Alma mater Колумбійський університет, Університет Іллінойсу в Урбана-Шампейн і Міссурійський університетd
Заклад Університет штату Канзас

Марк Елі Раваж

Марк Елі Раваж (Ревічі) (Marcus Eli Ravage (Revici)) (25 червня 1884, БирладРумунія — 6 жовтня 1965, ГрассФранція) — американський письменник-іммігрант єврейського походження, який написав багато книг і статей про імміграцію до Америки та Європи між світовими війнами. Відомий своєю автобіографічною книгою «Американець у становленні» (1917). Також відомий своєю сатиричною статтею, написаною у 1928 році, «Справжні звинувачення проти євреїв»[5][6] [7]. Марк Елі Раваж був біографом родини Ротшильдів, а також — другої дружини Наполеона Марії Луїзи. Служив європейським кореспондентом The Nation і писав як для Harper's Magazine, так і для The New Republic.

Його статті «Справжні звинувачення проти євреїв» і «Комісар до язичників» [8], опубліковані в січневому та лютневому номерах журналу Century Magazine у 1928-му, перекладені і надруковані в Czernowitz Allgemeine Zeitung 2 вересня 1933 року.

Уривок зі статті «Справжні звинувачення…»:

«Дев'ятнадцять століть тому ви були невинною, вільною, природною язичницькою расою. Ви молилися своїм богам: духам повітря, текучим струмкам і лісу. Ви не червоніли при вигляді оголеного тіла. Ви були в захваті від поля битви, боротьби, бойового духу. Війна була інститутом вашої системи. Живучи на схилах пагорбів і в долинах матінки-природи, ви заклали основи натуральної науки і філософії. У вас була здорова, благородна культура, незатьмарена докорами соціальної совісті і сентиментальними питаннями щодо людської рівності. Хто знає, що за велике і рожеве майбутнє вас би чекало, якби не ми.

Але ми не залишили вас у спокої. Ми взяли вас в свої міцні лещата і зруйнували всю вашу чудову структуру, яку ви спорудили, і повернули назад всю вашу історію. Ми завоювали вас так, як ніяка ваша власна імперія не завойовувала Азію або Африку. Ми знищили ваших богів, ми відкинули всі ваші расові особливості, і замінили їх богом відповідно до наших власних традицій. Жодне завоювання в історії навіть віддалено не можна порівняти з тим, наскільки повно ми вас завоювали.

Ми поклали стоп-кран на ваш прогрес. Ми наклали на вас чужу вам книгу і чужу вам віру, яку ви не можете ні проковтнути, ні переварити, тому що вона суперечить вашому натуральному духу, який в результаті перебуває в хворобливому стані, і в підсумку ви не можете, ні прийняти наш дух повністю, ні вбити його, і перебуваєте в стані розщеплення особистості, шизофренії»".

Після переїзду до Сполучених Штатів Марк навчався в університеті Міссурі в Колумбії, штат Міссурі [9].

Творчий доробок[ред. | ред. код]

  • An American in the making: The life story of an immigrant. Harper & Brothers. 1917 — через Internet Archive. marcus eli ravage.
  • The Jew pays: a narrative of the consequences of the war to the Jews of eastern Europe, and of the manner in which Americans have attempted to meet them. A. A. Knopf. 1919.
  • The malady of Europe. New York: Macmillan. 1923.
  • The story of Teapot Dome. Republic Publishing Co. 1924.
  • A Real Case Against the Jews. Century magazine. Т. 115, № 3. January 1928. с. 346—350. Архів оригіналу за 26 жовтня 2009.
  • The Jew: Commissary to the Gentiles: The First to See the Possibilities of War by Propaganda. Century magazine. Т. 115, № 4. February 1928. с. 476—483. Архів оригіналу за 21 жовтня 2009.
  • Five men of Frankfort: The story of the Rothschilds. L. MacVeagh [The Dial press. 1934 [First published 1928] — через Internet Archive.
  • Empress Innocence: The life of Marie-Louise. New York: A.A. Knopf. 1931.
  • Bombshell against Christianity!. Erfurt, Germany: U. Bodung-Verlag. 1936 [First published 1928].
  • Zwei Jüdische Aufsätze vom Juden Marcus Eli Ravage: A Real Case Against the Jews und Commissary to the Gentiles. English original text "mit deutscher Übersetzung". Erfurt, Germany: U. Bodung-Verlag. 1942 [1936].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б SNAC — 2010.
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  4. Czech National Authority Database
  5. Марк Елі Раваж, "Справжні звинувачення проти євреїв..."[1]
  6. Марк Елі Раваж, "Справжні звинувачення проти євреїв..."(англ.)[2]
  7. Sternlicht, Sanford (16 грудня 2004). The tenement saga: the Lower East ... – Sanford V. Sternlicht – Google Books. ISBN 978-029920483-9.
  8. Комісар до язичників[3]
  9. Marcus Eli Ravage. An American in the Making, the Life Story of an Immigrant. After working for several years as a “sleever” to save money, he enrolls in the University of Missouri (the least expensive school he can find), where culture shock overwhelms him at first. {{cite book}}: Проігноровано |website= (довідка)