Маріана Димитрова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маріана Димитрова
Народилася 28 травня 1954(1954-05-28)
Козаревець, Великотирновська область, Болгарія
Померла 1 червня 2005(2005-06-01) (51 рік)
Сан-Дієго, Каліфорнія, США
Поховання Центральний цвинтар Софіїd
Національність болгарка
Громадянство  Болгарія
Діяльність акторка, письменниця
Вчителі Zhelcho Mandadzhievd
Роки діяльності 19782005
Чоловік Панайот Димитров
Едуард Захарієв
Ігор Куценок
Діти Александра, Іво
IMDb nm0227406

Маріана Димитрова (болг. Мариана Димитрова), (28 травня 1954 — 1 червня 2005) — болгарська акторка та письменниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Маріана народилася 28 травня 1954 року у селі Козаревець Великотирновської області у Болгарії. У 22 роки закінчила Національну Академію театру та кіно у Софії, де вивчала акторську майстерність у класі професора Желчо Мандаджієва. Професійну діяльність почала на сцені міста Русе, куди переїхала із родиною 1978 року.

Театр Болгарської армії

Згодом перейшла до Театру Болгарської армії. Грала у п'єсах Шекспіра (Джульєтта в «Ромео та Джульєтті», Марія в «Дванадцятій ночі»), Чехова (Соня в «Дяді Вані») та багатьох інших.

Ще до цього вона почала зніматися в кіно. 1975 року на екрани вийшло відразу чотири стрічки за участю Маріани. Це були драми «Присутність», «Засуджені душі», «Сильні води», «Солодкий та гіркий». Наступного ж року Іван Андонов довірив їй головну роль у своїй комедії «Ельфійський хоровод».

1977-го Маріана Димитрова зіграла головну роль у спільному угорсько-болгарському кінопроєкті — драматичній картині «Молодецькі часи». Її партнером на знімальному майданчику став Григор Вачков. 1978-го акторка знялася у стрічці «Будьте благословенні» за романом Кирила Топалова.

У 80-х її можна було побачити у ролях Пауліни в фільмі «Майже історія про кохання», Міми у «Пані обирають», Тінки в «Елегії», Снєжки в «Зелених полях», Ани в «Моя люба, мій любий».

1995-го акторка знялася у болгаро-американській стрічці «Хижий птах». Її також було запрошено на головну роль у постановці Old Globe Theatre[en] в Сан-Дієго. Також Маріана стала членом профспілки американських акторів.

В останні роки викладала акторську майстерність в Сан-Дієго. Видала дві книжки: «Американський синдром» та «Цікаві мандрівники».

1 червня 2005 року закінчила життя самогубством, викинувшись з вікна восьмого поверху.

Посилання[ред. | ред. код]