Маріо Джеріні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маріо Джеріні
Mario Gerini
Народження 23 липня 1903(1903-07-23)
Чизано-суль-Нева
Смерть 24 березня 1943(1943-03-24) (39 років)
Середземне море
Країна Італія Італія
Вид збройних сил ВМС Італії
Звання Капітан II рангу
Війни / битви Друга світова війна
Нагороди
Кавалер срібної медалі «За військову доблесть» (Італія)
Кавалер срібної медалі «За військову доблесть» (Італія)
Кавалер бронзової медалі «За військову доблесть» (Італія)
Кавалер бронзової медалі «За військову доблесть» (Італія)
Хрест «За військові заслуги» (Італія)
Хрест «За військові заслуги» (Італія)
Офіцер ордена Корони Італії
Офіцер ордена Корони Італії

Маріо Джеріні (італ. Mario Gerini, 23 липня 1903, Чизано-суль-Нева - 24 березня 1943 , Середземне море)- італійський військовик, учасник Другої світової війни.

Біографія[ред. | ред. код]

Маріо Джеріні народився 23 липня 1903 року в Чизано-суль-Нева. У 1917 році вступив до Військово-морської академії в Ліворно, яку закінчив у 1922 році у званні гардемарина. Ще будучи курсантом, брав участь у Першій світовій війні.

Після отримання звання лейтенанта пройшов навчання за спеціальністю гідрографія та брав участь в гідрографічних експедиціях в Киренаїці та Триполітанії. Отримавши звання капітана III рангу, протягом 1935-1939 років командував есмінцями «Монцамбано», «Калатафімі», «Франческо Нулло» та міноносцем «Айроне». На борту останнього брав участь в окупації Албанії у 1939 році, за що був нагороджений бронзовою медаллю «За військову доблесть».

Друга світова війна[ред. | ред. код]

Після вступу Італії у Другу світову війну Маріо Джеріні у званні капітана II рангу був призначений у міністерство військово-морських сила. У січні 1942 року призначений на лінкор «Вітторіо Венето» начальником штабу 9-ї морської дивізії.

У березні 1943 року Маріо Джеріні був призначений командиром есмінця «Аскарі», що здійснював супровід конвоїв, що перевозили німецькі війська в Туніс.

23-24 березня з'єднання з групи есмінців («Аскарі», «Ланцеротто Малочелло», «Леоно Панкальдо» і «Каміча Нера») під командуванням Маріо Джеріні ескортувало транспортний конвой з німецькими військами до Тунісу.

О 7:18 24 березня «Ланцеротто Малочелло» недалеко від мису Бон підірвався на міні і зупинився через серйозні пошкодження. Маріо Джеріні наказав «Леоно Панкальдо» і «Каміча Нера» продовжувати рух до пункту призначення (куди вони прибули неушкодженими). «Аскарі» ж зупинився, щоб врятувати екіпаж та пасажирів пошкодженого «Ланцеротто Малочелло». Корабель вів рятувальні роботи, коли впродовж короткого періоду часу отримав декілька пошкоджень від підриву на мінах, встановлених напередодні британським мінним загороджувачем «Абдель». О 8:45, попри мужні дії екіпажів обох есмінців, «Малочелло» зламався навпіл й затонув. О 13:00 «Аскарі», потрапивши на третю міну, вибухнув, розламався на дві частини й швидко затонув. Загинуло 194 члена екіпажа з 247, зокрема Маріо Джеріні, та близько 200—300 німецьких солдатів, що перебувало на борту.

Маріо Джеріні посмертно був нагороджений срібною медаллю «За військову доблесть» та Золотою медаллю «За доблесну службу на флоті»

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Paolo Alberini e Franco Prosperini, Uomini della Marina, 1861—1946, Roma, Ufficio Storico dello Stato Maggiore della Marina Militare, 2015, ISBN 978-88-98485-95-6.