Марія Йоанна Габріела Австрійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Йоанна Габріела Австрійська
Maria Johanna Gabriele Josefa Antonia
 
Ім'я при народженні: Марія Йоанна Габріела Джозефа Антонія
Народження: 4 лютого 1750(1750-02-04)
Ховбург, Відень
Смерть: 23 грудня 1762(1762-12-23) (12 років)
Ховбург, Відень
Причина смерті: натуральна віспа
Поховання: Імператорський склеп
Релігія: Католицизм
Рід: Габсбурги
Батько: Франц I
Мати: Марія-Терезія
Нагороди:
Благородний орден Зоряного хреста

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Ерцгерцогиня Марія Йоанна Австрійська (нім. Maria Johanna Gabriele Josefa Antonia; 4 лютого 1750 — 23 грудня 1762) — ерцгерцогиня Австрії та принцеса Тоскани, Угорщини та Богемії. Донька Франца I та Марії Терезії. Її описували як симпатичну та добродушну. Померла у віці 12 років від віспи.

Життєпис[ред. | ред. код]

Раннє життя і освіта[ред. | ред. код]

Ерцгерцогиня Марія Йоанна Габріела Джозефа Антонія була одинадцятою дитиною і восьмою донькою Франца I та Марії Терезії. Через рік народилася Марія Йозефа.

Йоанна була дуже близькою зі своєю сестрою Марією Йозефою. Обидвоє здобували освіту разом і мали однакових вчителів.  

Поки хлопців навчали грати на різних інструментах, Йоанну та її сестер навчалися співу. Спеціально для дітей у Шенбрунні був побудований театр. Йоганна та її брати й сестри часто давали музичні виступи.

Заручини і смерть[ред. | ред. код]

Марія-Терезія ​​проводила цілеспрямовану шлюбну політику щодо своїх дітей. Вона і король Іспанії Карл III домовилися, що четверта дочка Марії-Терезії, ерцгерцогиня Марія Амалія, вийде заміж за сина Карла III, Фердинанда I. Пізніше король захотів розірвати заручини через те, що Амалія була старшою за Фердинанда на п'ять років. Оскільки Йоганна була лише на рік старша за Фердинанда, вона була заручена з Фердинандом у віці дванадцяти років.

У грудні 1762 року Йоанна захворіла на віспу. Її болісну смерть згодом описала Ізабелла Пармська. Марія-Терезія ​​знайшла втіху в тому, що перед смертю Йоанна повністю висповідалася.

Втрата Йоанни від віспи, а також інших членів сім'ї сприяла рішенню Марії-Терезії зробити щеплення молодшим членам її сім'ї та подальшому прийняттю щеплення від віспи в Австрії.

Література[ред. | ред. код]

  • Friedrich Weissensteiner: Die Töchter Maria Theresias. Kremayer & Scheriau, Wien 1991, ISBN 3-218-00591-4.
  • Gigi Beutler: Führer durch die Kaisergruft bei den PP Kapuzinern zu Wien (Kapuzinergruft). Beutler-Heldenstern, Wien 2004, ISBN 3-9500584-3-5.