Мезенцев Володимир Ігорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Ігорович Мезенцев
Народився 27 вересня 1953(1953-09-27) (70 років)
Київ
Країна Канада Канада
Національність українець
Alma mater Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Гарвардський університет
Галузь археологія, історія
Заклад Торонтський університет, Канадський інститут українських студій
Вчене звання викладач університету
Науковий ступінь доктор філософії
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня

Мезенцев Володимир Ігорович (27 вересня 1953(19530927), Київ) — канадський та український спеціаліст з історії, археології та архітектури середньовічної і модерної України й Візантії. Доктор філософії (кандидат історичних наук).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Києві в українській родині архітектора Ігоря та археолога і музеєзнавиці Галини Мезенцевих. Брат Олексій — художник.

1975 закінчив історичний факультет Київського державного університету за спеціальністю «археологія».

Працював в Інституті археології АН УРСР. Досліджував історію давньоруського періоду, зокрема, топографію стародавнього Чернігова. Брав участь в археологічних експедиціях. 1981 захистив кандидатську дисертацію «Стародавній Чернігів. Генезис та історична топографія міста» (науковий керівник — чл.-кор. АН СРСР В.Т. Пашуто).

1982–1983 — молодший науковий співробітник відділу джерелознавства та допоміжних історичних дисциплін (сектор історії Київської Русі) Інституту історії АН УРСР.

Після перебування в Норвегії у складі археологічної експедиції АН СРСР (червень — жовтень 1983 р.) не повернувся в СРСР. Рішенням Вченої ради від 27 жовтня 1983 р., що одностайно засудила дії Володимира Мезенцева як «зраду Батьківщини», ухвалено позбавити його наукового ступеня кандидата історичних наук.

1984–1987 перебував на пост-докторських студіях у Гарвардському університеті (США), у 1988–1989 – в університеті Торонто (Канада). З 1987 був науковим співробітником, викладачем Понтифікального інституту середньовічних досліджень (Торонто, Канада). 2000–2008 викладав курс із слов’янської цивілізації на славістичному відділі Торонтського університету; також читав лекції з українського середньовічного мистецтва в цьому університеті та з візантійської й української церковної архітектури в Інституті імені митрополита Андрея Шептицького при Університеті св. Павла в Оттаві та літній школі Українського католицького університету; водночас, від 2002 — науковий співробник (Research Associate) Центру українських історичних досліджень ім. Петра Яцика при відділі Канадського інституту українських студій у Торонто[1], що адмініструє Батуринським проєктом.[2]

Брав участь у численних археологічних і польових дослідженнях архітектурних пам’яток в Україні, Польщі, Норвегії, Греції, Туреччині, Болгарії та Італії.

Співкерівник (від 2001), виконавчий директор від Канади (від 2009) Міжнародної археологічної експедиції, що здійснює археологічні дослідження у м. Батурин і його околицях. Також продюсер і співавтор сценаріїв трьох документальних фільмів про старожитності Батурина та його розкопки українською й англійською мовами. Вони кілька разів демонструвались на телебаченні України, Канади та США.[3]

Наукові праці[ред. | ред. код]

Досліджував церковну та палацову архітектуру княжого Києва і Чернігова у порівняннях з візантійським, балканським та кавказьким зодчеством, історію та археологію козацько-гетьманської держави, архітектуру, будівельну й декоративну техніку українського бароко, а також візантійські та західноєвропейські впливи на мистецтво України-Русі.

Автор понад 300 публікацій, а також численних статей в інтернет-виданнях українською та англійською мовами.

Результати досліджень В.І. Мезенцева та його колег у Батурині опубліковано у буклетах серії «Історико-археологічні досліди Батурина»[4], що містять короткі нариси результатів археологічних досліджень гетьманської столиці починаючи з 2010 р. Буклети мають 24-36 стор. українською мовою і 50-80 кольорових ілюстрацій. Ці науково-популярні історико-археологічні праці авторів рекомендуються широкому колу читачів і вченим, усім шанувальникам української старовини.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Український Орден «За заслуги» ІІІ-го ступеня (2009, за вагомий внесок у вивченні історичної спадщини Батурина).

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]