Ммадінаре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ммадінаре


Координати 21°52′ пд. ш. 27°45′ сх. д. / 21.867° пд. ш. 27.750° сх. д. / -21.867; 27.750Координати: 21°52′ пд. ш. 27°45′ сх. д. / 21.867° пд. ш. 27.750° сх. д. / -21.867; 27.750

Країна  Ботсвана
Адмінодиниця Центральний округ
Часовий пояс UTC+2
GeoNames 933350
Ммадінаре. Карта розташування: Ботсвана
Ммадінаре
Ммадінаре
Ммадінаре (Ботсвана)
Мапа

Ммадінаре — населений пункт сільського типу, розташований в центральному окрузі Ботсвани, за 15 кілометрів від Селібе-Пхікве. Село повільно перетворюється на місто з населенням приблизно 13 000 (за оцінками перепису 2004 року) людей різних племен, включаючи Бангвато, Баталаоте, Бабірва та інші. Ммадінаре знаходиться в центрі пагорбів; Як і інші села в Південній Африці, воно було засноване під час воєн, а пагорби використовувалися як форма захисту від ворогів, оскільки вони могли бачити їх здалеку.

Географія[ред. | ред. код]

Річка Мотлуце проходить у північній частині села під назвою, яка постачає воду до греблі Лецібого, на шляху до річки Шаше, що знаходиться далі на схід. Річка частково виснажена в результаті видобутку піску на мідній шахті в Селібе-Пхікве, яка отримує пісок із річки для промивання мідних руд.

Ця територія також має високий потенціал для туризму та ресурсів дикої природи, оскільки в околицях є багато тварин, особливо слонів, які знищують урожай і майно людей. Іноді в цьому під час цих подій гинуть люли.

Історія[ред. | ред. код]

Село було засноване близько 1900 року племенем Баталаоте, коли вони відмовилися від поселення в Палап‘є[1]. Баталаоте оселились і жили біля пагорба Макоме та зайняли райони Келеле та Себу. Вихідці з Південної Африки, оселилися і залишилися біля пагорба Маретемаголо та сформували райони Манга та Матабі. Королівські родини Келеле та Себу були вигнані з Ммадінаре в 1908 році колоніальною адміністрацією. Пізніше вони оселилися в Сеняве, за словами старост села та істориків.

Культура і спорт[ред. | ред. код]

Мешканці Ммадінаре віддають перевагу дуже тихому життю та стриманому способу життя, їм подобаються їхні звичаї та традиції, як-от традиційна їжа (мабеле), і в той же час вони намагаються перетворитися на маленьке місто, не втрачаючи свого минулого, оскільки воно отримує великий вплив від сусіднє місто Селібе Пхікве.

Існують щорічні 10 кілометрові перегони, які проходять у селі на Різдво і є однією з головних принад відвідувачів села, особливо в грудні. Ммадінаре зазвичай організовує сезонні футбольні турніри, які спонсорують різні організації.

Інфраструктура[ред. | ред. код]

У селі є поліцейська дільниця, старша середня школа та дамба Лецибого. В селі є дві неповні середні школи (Макоме і Меременці). У Ммадінаре є шість початкових шкіл: St Peters, Mmadinare School, Phethu-mphoeng, Tapalakoma, Kelele та Letsibogo, а також кілька дошкільних закладів. Первинна лікарня Ммадінаре — це державна районна лікарня, розташована в Ммадінаре[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Marumo, Keoganetse. Mmadinare crisis. Weekend Post. Процитовано 30 липня 2012.
  2. Mmadinare Primary Hospital. Процитовано 14 жовтня 2017.
  3. Mmadinare Primary Hospital not a specialised centre. Mmegi. Процитовано 14 листопада 2017.