Мнемограма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклад мнемограми

Мнемограма — фігура або графічний знак «для пам'яті»[1] (напр., вертикальна риска на полях тексту чи, як іноді кажуть, «пташка» означає, що на це місце слід звернути увагу).

Наприклад, мнемограмою може слугувати російськомовний вираз: «Каждый Охотник Желает Знать, Где Сидит Фазан» для кращого запам'ятовування кольорів веселки в їхній правильній послідовності[2]. Один з україномовних варіантів розв'язання цієї ж проблеми черговості кольорів у веселці за допомогою мнемограми такий: «Чоловік Охоче Жінку Заміж Бере Собі Файну»[3].

Або ж той самий хрестик, намальований ручкою на руці, щоб, дивлячись на нього, можна було згадати, для чого він тут ставився.

Мнемограма – один з кількох прийомів мнемоніки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ПИСЬМО - Лексика - українські енциклопедії та словники. leksika.com.ua. Архів оригіналу за 25 квітня 2017. Процитовано 13 листопада 2017.
  2. Походження слів, власних назв, тощо. Львівський Форум (uk-UA) . Архів оригіналу за 13 листопада 2017. Процитовано 13 листопада 2017.
  3. Українське життя в Севастополі [Архівовано 22 січня 2018 у Wayback Machine.], Дьоготь і його пророцтва (уривок з роману)