Мойєр Іван Пилипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мойєр Іван Пилипович
нім. Johann Christian Moier
Народився 10 березня 1786(1786-03-10)
Ревель, Російська імперія
Помер 1 квітня 1858(1858-04-01) (72 роки)
Країна  Російська імперія
Діяльність хірург, викладач університету, медичний дослідник
Alma mater Дерптський імператорський університетd
Галузь хірургія
Заклад Дерптський імператорський університетd
Посада ректор
Науковий ступінь доктор медицини й хірургіїd
Відомі учні Пирогов Микола Іванович
Аспіранти, докторанти Пирогов Микола Іванович
Georg Julius von Schultzd

CMNS: Мойєр Іван Пилипович у Вікісховищі

Мойєр Іван Пилипович (рос. Иван Филиппович Мойер; 10 березня 17861 квітня 1858) — хірург, професор, декан медичного університету та ректор Імператорського Дерптського університету, дійсний статський радник.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив із голландської родини, що переселилася до Росії. Син пастора у Ревелі. Спочатку вивчав богослов'я у Дерптському університеті (1803—1805). Після закінчення університету подався за кордон для вивчення медицини. Був слухачем Геттінгенського університету, а потім у Павійському університеті займався хірургією у А. Скарпі. У Павії здобув ступінь доктора хірургії. Працював у шпиталях Мілана та Відня під керівництвом професора І. Руста.

Час повернення Мойера до Росії збігся з Французько-російською війною, і він зміг відразу ж застосувати свої знання у військових шпиталях. Під кінець війни Мойєр працював помічником завідувача шпиталю в Дерпті. Здобув ступінь доктора медицини та хірургії (1813) в Дерптському університеті, захистивши дисертацію De polsu, patholigisu considerato. Займався практичною хірургією. З 1815 — ординарний професор і керівник кафедри хірургії Дерптського університету. У 1817, 1823, 1827 та 1830 роках обирався деканом медичного факультету, а у 1834/1835 академічному році був ректором університету. У 1828 році при університеті був відкритий Професорський інститут і Мойєр був ревним керівником його слухачів.

Його учнями були: М. І. Пирогов, В. І. Даль, Ф. І. Іноземців, А. М. Філомафітський.

Пішовши 9 березня 1836 року у відставку, Мойєр передав кафедру хірургії М. І. Пирогову і переїхав у маєток своєї дочки Буніно в Орловській губернії. Наприкінці життя перейшов у православ'я.

У січні 1817 року в Дерпті одружився з племінницею В. А. Жуковського, Марією Андріївною Протасовою, яка через шість років спільного життя померла при пологах.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]