Моонзунд (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моонзунд
рос. Моонзунд
Жанр військовий фільм
історичний фільм
драма
Режисер Олександр Муратов
Сценарист Едуард Володарський
Галина Муратова
У головних
ролях
Олег Меншиков
Володимир Гостюхін
Людмила Нільська
Микола Караченцов
Юрій Бєляєв
Борис Клюєв
Оператор Костянтин Рижов
Композитор Олександр Михайлов
Художник Євген Гуков
Михайло Герасимов
Кінокомпанія Ленфільм
Тривалість 142 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1987
IMDb ID 0093566

«Моонзунд» (рос. «Моонзунд») — радянський художній фільм 1987 року за мотивами однойменного роману Валентина Пікуля. Прем'єра картини відбулася 27 червня 1988 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається у 1915—1917 роках. Розповідається про заключний період участі Російського флоту у Першій світовій війні на балтійському театрі військових дій. На цьому тлі яскраво показаний трагічний розвал флоту в умовах революційних подій 1917 року, що зароджуються. Герої фільму — офіцери й матроси Балтійського флоту.

Головний герой — старший лейтенант Артєньєв, старший офіцер есмінця «Новік», хоробрий і вольовий, людина честі. Він любить і коханий, але його кохана, Клара, працює на російську військову розвідку і бути разом вони не можуть… Не підтримуючи бунтарських настроїв матросів на своєму кораблі, Артєньєв бере на себе командування батареєю біля мису Церель, що захищала найнебезпечніше місце в обороні проти німців.

Кульмінація фільму — героїчна оборона Моонзундського архіпелагу моряками, що останніми залишилися вірними присязі з метою не допустити прорив німецьких кораблів до Петрограда.

У головних ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]