Кіта Моріо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Моріо Кіта)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіта Моріо
яп. 北杜夫
Народився 1 травня 1927(1927-05-01)[2]
Akasaka-kud, Префектура Токіо[d], Японія
Помер 24 жовтня 2011(2011-10-24)[1][2] (84 роки)
Район Меґуро, Токіо, Японія
·хвороба
Країна  Японія
Діяльність прозаїк-романіст, сценарист, письменник, психіатр, дитячий письменник
Alma mater Тохокуський університет
Знання мов японська
Заклад Університет Кейо
Батько Мокіті Сайто
Брати, сестри Shigeta Saitōd
Діти Yuka Saitōd
Нагороди
IMDb ID 0457489

Моріо Кіта (яп. 杜夫 北) — псевдонім Сокіші Сайто (яп. 斎藤 宗吉, 1 травня 1927 — 24 жовтня 2011 року) — японський прозаїк, есеїст, і психіатр.

Кіта навчався у школі Азабу, Вищій школі Мацумото (тепер частина університету Сінсю) та закінчив школу медицини Університету Тохоку.[3] Спочатку працював лікарем у лікарні університету Кейо. Бувши мотивованим колекцією батькових віршів і книгою німецького письменника Томаса Манна, вирішив стати письменником. Був другим сином поета Сайто Мокіши. Сіґета Сайто[ja], його старший брат, теж психіатр. Есеїст Юка Сайто — його дочка.[4][5]

Страждав біполярним афективним розладом з середнього віку.[6]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 1960: Премія Акутагава за роман «В кутку ночі та туману», який бере свою назву від Нахт унд Небель, нацистської кампанії з ліквідації євреїв, душевнохворих та інших меншин. Роман зачіпає морально скрутне становище працівників у німецькій психіатричної лікарні в останні роки Другої світової війни. Стикаються з вимогами СС, що найважчі хворі будуть відділені для транспортування в спеціальний табір, де очевидно, що вони будуть усунені, тим більше морально свідомі лікарі роблять відчайдушні зусилля, щоб захистити пацієнтів, кинувши виклик владі. Паралельна тема — особиста трагедія молодого японського дослідника пов'язана з психдиспансером, чия шизофренія викликана зникненням його половини — єврейської дружини. (Shinchosha Co., Morio Kita — 'In the Corner of Night and Fog' and other stories, 2011 ed.)

Посилання[ред. | ред. код]