Мотронівський гірничо-збагачувальний комбінат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мотронівський гірничо-збагачувальний комбінат — інвестиційний проєкт титанового бізнесу Group DF з будівництва гірничо-збагачувального підприємства в Дніпропетровській області України. Належить українському підприємцю Дмитру Фірташу.[1]

Історія

[ред. | ред. код]

У 2014 році титановий бізнес Group DF почав реалізацію проєкту Мотронівського ГЗК (офіційна назва юридичної особи ТОВ «Мотронівський ГЗК»). Основа проєкту — будівництво кар'єру для видобутку руди та збагачувального комплексу з випуску цирконієвого, рутилового та ільменітового концентратів.[2]

До початку реалізації інвестиційного проєкту експертами була проведена геолого-економічна оцінка запасів Мотронівсько-Аннівської та Північно-Західної ділянок Малишевського родовища, з метою виведення їх в окремий об’єкт надрокористування.

У 2015 році запаси рудних пісків і корисних компонентів були затверджені протоколами Державної комісії України по запасах корисних копалин.

У 2016 році група компаній Group DF інвестувала 116 млн ​​доларів у Мотронівський ГЗК.[3] На кінець 2021 року інвестиції в проєкт з боку Group DF досягли близько $180 млн. Будівництво збагачувальної фабрики та остаточні роботи по реалізації проєкту потребують додаткових інвестицій у розмірі $80-100 млн.

Повномасштабна війна в Україні стала форс-мажором для проєкту та призвела до фактичної зупинки ГЗК. Окрім того, проєктні роботи призупинені, оскільки продовжуються суди між титановим бізнес Group DF та Держгеонадрами.

Власник та менеджмент

[ред. | ред. код]

Засновником та власником титанового бізнесу Group DF є відомий український бізнесмен та меценат Дмитро Фірташ, який 2007 року консолідував у групу активи, які йому належали.[4] Керівник титанового бізнесу Group DF — Сергій Косенко.[5] Директор Мотронівського ГЗК — Олександр Лазніков.

Характеристика родовища

[ред. | ред. код]

Географічно, Мотронівсько-Аннівська та Північно-Західна ділянки Малишевського родовища знаходяться на території Дніпропетровської області, Камянського району. Загальна площа ділянок родовища складає 82,32 км2.

В геоструктурному відношенні район родовища знаходиться на північному прогині центральної частини Українського кристалічного щита.

Мотронівсько-Аннівська та Північно-Західна ділянки, які розташовані в північно-західній частині Малишевського родовища, являють собою стародавній похований розсип корисних копалин пов'язаний з прибережно-морськими відкладами кварцових тонкозернистих пісків полтавської серії та, частково, кварцових дрібнозернистих пісків сарматського ярусу міоцену.

Загальний обсяг балансових запасів дозволяє розробляти родовище понад 59 років.

Продукт та технологія виробництва

[ред. | ред. код]

Проєктом Мотронівського ГЗК передбачено будівництво повного циклу гірничо-збагачувального виробництва, починаючи з видобування та закінчуючи отриманням ільменітового концентрату.

Згідно з бізнес-планом Group DF — проєктні потужності Мотронівського ГЗК на рік складають близько 120 тис. тонн ільменітового концентрату, 14 тис. тонн цирконієвого і 20 тис. тонн рутилового концентрату.[6]

На етапі реалізації інвестиційного проєкту планується будування кар'єру (передбачається добування та переробка близько 2,7 млн м³ руди в рік та збагачувальну фабрику).

Після введення в експлуатацію підприємства, на ньому планується виробляти наступні товарні продукти:

  • Ільменітовий концентрат, вмістом ТіО2 понад 63%.
  • Рутиловий концентрат, вмістом ТіО2 понад 95%.
  • Цирконовий концентрат, ZrO2 + HfO2 не менше 65%.

Технологія збагачення руди — гравітаційно-магнітно-електростатична схема. При наявності попиту технологічно можливе отримання ставролітового, дистен-силіманітового та різних марок кварцового концентратів.

Екологія

[ред. | ред. код]

У своїй роботі Мотронівський ГЗК керується законодавчими нормами України та найкращим міжнародним досвідом у сфері гірничої справи, що передбачає повну рекультивацію земель та мінімізацію екологічної шкоди навколишньому середовищу.

Ліцензія на користування надрами

[ред. | ред. код]

Спецдозвіл на користування надрами №3640 видано Мотронівському ГЗК Державною службою геології та надр України (Держгеонадра) 4 грудня 2015 року терміном дії до 2034 року. Документ засвідчує право на користування надрами з метою видобування сировини, придатної для виробництва цирконового, рутилового, ільменітового, дистен-силіманітового і ставролітового концентратів родовища Малишевське (ділянка Мотронівсько-Аннівська) в Дніпропетровській області.

У березні 2023 року дія ліцензії була зупинена Держгеонадрами.[7] Спецдозвіл зупинено відповідно до п. 3 ч. I ст. 57 Кодексу України про надра (норма набрала чинності 28.03.2023) — у зв’язку із застосуванням до кінцевого бенефіціара санкцій у вигляді анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів (рішення РНБО від 18.06.2021, уведене в дію Указом Президента України від 24.06.2021 № 266/2021).[8]

Відповідний наказ №178 про зупинку дії спецдозволу Голова Держгеонадр Роман Опімах підписав 28.03.2023.

У травні 2023 року Мотронівський ГЗК виграв суд проти Держгеонадр та підприємству розблокували зупинений спецдозвіл на видобування титанових руд.[9] Дніпропетровський окружний адміністративний суд задовольнив заяву про забезпечення позову ТОВ «Мотронівський ГЗК» і зупинив дію наказу Держгеонадр, яким компанії було зупинено спеціальний дозвіл на користування надрами №3640. Таким чином, ліцензія Мотронівсього ГЗК була поновлена.

У червні 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про продовження санкцій проти українського бізнесмена Дмитра Фірташа та анулював спеціальний дозвіл на користування надрами № 3640.[10][11] Group DF заявила, що буде оскаржувати санкції в міжнародних судах.[12][13][14] На думку компанії, спроби чинити тиск на великий український бізнес через безпідставні санкції є неприйнятними, особливо під час війни, і завдають також шкоди економіці та українцям.[15][16]

Досвід Group DF в титановому бізнесі

[ред. | ред. код]

Титановий напрям Group DF почала розвивати ще у 2004 році. До титанового бізнесу групи належать два ГЗК у Житомирській області — ТОВ «Валки-Ільменіт» і ТОВ «Межиріченський ГЗК», а також ТОВ «Мотронівський ГЗК» у Дніпропетровській області.[17]

За 20 років діяльності титановий бізнес Group DF набув досвіду та став одним з провідних гравців хімічної й гірничо-металургійної галузей України.[18] Титановий бізнес Group DF будується як великий міжнародний вертикально-інтегрований холдинг, орієнтований на експортні ринки збуту. Головна перевага бізнесу – новітні технології, екологічність та професійний колектив.

Соціальна відповідальність

[ред. | ред. код]

На підприємстві до повномасштабної війни в Україні працювало 600 співробітників. Станом на 2024 рік 108 співробітників служить в лавах ЗСУ, 220 співробітників працюють на підприємстві.

Всього, завдяки проєкту Мотронівський ГЗК у Дніпропетровській області, буде створено близько 1 500 нових робочих місць.

Першими соціальними проєктами титанового бізнесу Group DF в Дніпропетровській області стали: ремонт доріг — сільських та між населеними пунктами; організація освітлення вулиць, забезпечення населення питною водою, ремонт дахів та вікон у двох навчальних закладах та придбання шкільного автобуса. Проєкти впроваджувались на території 25 населених пунктів та покращили життя 3,5 тис. осіб.[19]

Пріоритети в соціальній діяльності компанії — розвиток інфраструктури регіону, допомога громадським організаціям, громадянам. Мотронівський ГЗК також допомагає українській армії у війні РФ проти України. За час повномасштабної війни в Україні бізнеси Group DF, включаючи титановий, надали сукупну допомогу на суму 1,219 млрд гривень.[20][21]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Титановий бізнес Group DF. Group DF.
  2. Мотронівський ГЗК – підприємство по видобутку та виробництву ільменітового концентрату.
  3. Group DF Фірташа інвестувала майже 116 мільйонів в Мотронівський ГЗК. Економічна правда.
  4. Інформація про Дмитро Фірташ. Forbes Ukraine.
  5. Межиріченський ГЗК Фірташа обійшов державну ОГХК на аукціоні за ділянку титанових руд. NV.Бізнес.
  6. В Україні побудують два нових гірничо-збагачувальних комбінати. Uteka.
  7. Держгеонадра зупинили всі спецдозволи компаній Дмитра Фірташа. Nadra.info.
  8. Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо Фірташа, Фукса та ще 848 осіб. Укрінформ.
  9. Мотронівський ГЗК розблокував зупинений спецдозвіл на видобування титанових руд. Nadra.info.
  10. Указ Президента України №376/2024.
  11. Зеленський продовжив санкції проти Фірташа, Фукса і низки російських олігархів. NV.Бізнес.
  12. Заява Group DF щодо продовження санкцій проти акціонера Групи. Group DF.
  13. Власник Group DF Фірташ має намір оскаржувати продовження санкцій у міжнародних судах. Forbes Ukraine.
  14. Фірташ планує оскаржити санкції України в міжнародних судах. Економічна правда.
  15. Фірташ оскаржуватиме санкції України в міжнародних судах. Главком.
  16. Власник Group DF Фірташ оскаржить продовження українських санкцій у міжнародних судах. Інтерфакс-Україна.
  17. Фирташ строит новые горно-обогатительные комбинаты. Build Portal.
  18. Титановый бизнес Дмитрия Фирташа на 80% увеличил объемы производства. Подробиці.
  19. Мотроновский горно-обогатительный комбинат расширяется. Видання "Лица".
  20. Наблизилися до позначки 60 млрд грн. Скільки приватний бізнес задонатив на ЗСУ та гуманітарні програми за час великої війни. Процитовано NV.Бізнес.
  21. Group DF спрямувала на допомогу Україні 1,219 млрд гривень.

Посилання

[ред. | ред. код]

Мотронівський ГЗК

Group DF