Мош Джеріла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мош Джеріла
Мош Джеріла, зображений у румунській комуністичній газеті Națiunea 25 грудня 1947 року

Мош Джері́ла[1] (рум. Moș Gerilă / Мош Ӂерилэ) — ім’я персонажа румунського фольклору та комуністичної пропаганди.

Походження назви[ред. | ред. код]

Румунське слово moș означає старша особа чоловічої статі.[2] Термін ger румунською мовою означає «мороз». Ім’я Мош Джеріла є перекладом російського Дід Мороз і було прийнято румунськими комуністами під впливом радянської моделі як нове ім’я для Moш Крачуна (Санта-Клауса).

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

У 1947 році газета Națiunea опублікувала ілюстрацію Мош Джеріли як молодого, атлетичного, пролетарського чоловіка з голими грудьми.[3]

Історія персонажа[ред. | ред. код]

Витоки[ред. | ред. код]

У період з 1944 по 1948 роки газети Комуністичної партії Румунії намагалися очорнити образ Різдва, підкреслюючи, наприклад, селянське походження багатьох колінд.

У 1948 році, після приходу комуністів до влади в Румунії, на сторінках газети Scînteia перестало з’являтися слово Crăciun.[4]

Слово Crăciun вважалося занадто релігійним, і тому замість Moș Crăciun (румунська назва Санта-Клауса) у 1950-х роках було введено новий персонаж: Moș Gerilă. Дітям казали, що саме Мош Джеріла приносить подарунки кожного 25 грудня.

Протягом трьох років після приходу комуністів до влади святкування Різдва було перенесено на Новий рік, 30 грудня, день, коли король Румунії Михайло зрікся престолу в 1947 році, було перейменовано на День Республіки. 25 і 26 грудня стали робочими днями.

Ліквідація[ред. | ред. код]

У 1980-х роках культ особистості «улюбленого лідера» накладе відбиток на характер Моша Джеріли. Дитячі новорічні подарунки асоціювалися не стільки з Мошем Джерілою, скільки з самою державою, уособленням якої був Ніколае Чаушеску.

Після румунської революції 1989 року Мош Джеріла втратив вплив і повернувся старший персонаж Мош Крачун.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Gerilă. Dexonline.ro (рум.).
  2. Moș. Dexonline.ro (рум.).
  3. (рум.) Povestea impostorului Moş Gerilă [Архівовано 2012-01-07 у Wayback Machine.], România liberă, 29 December 2011
  4. (рум.) Amintiri cu Moș Gerilă[недоступне посилання з 01.02.2018] ("Memories with Moș Gerilă"), Evenimentul Zilei, 24 December 2005
  5. The Scent of Christmas in Romania, December 2006 by Magdalena Chitic. European Youth Voice. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 26 листопада 2010.