Моя циганерія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Моя циганерія»
фр. Ma Bohême
Жанр сонет
Форма вірш[d]
Автор Артюр Рембо
Мова французька
Написано 1870
Опубліковано 1870
Переклад перекладачі українською мовою - Василь Стус

«Моя циганерія» (фр. Ma Bohème) — сонет французького поета-символіста Артюра Рембо.

Історія створення[ред. | ред. код]

Вірш «Моя циганерія» був написаний у 1870 році у період формування поета.

Сенс назви[ред. | ред. код]

Циганерія в перекладі означає «богема», людина богеми. Сонет «Моя циганерія» — це гімн богемі, гімн людині, яка перебуває наодинці зі світом природи. Твір має й інші варіанти назви в перекладі: «Богема» («богема» в перекладі з французької означає «циганщина»), «Моє бродяжництво».

Сюжет[ред. | ред. код]

У вірші «Моя циганерія» А. Рембо розповів про свій поетичний спосіб життя. Його найбільша любов — муза. Це вона сміливого юнака перетворює у безвідповідального генія, якому «по коліно море». Ліричний герой мандрує без мети і без грошей, у його голові «лиш рими». Голод і холод його не лякають, у нього є найвище щастя — хмеліти від «вересневого вечора» і «капарити вірші, згорнувшись у калачик». Він порівнює небо з господарством селянина, спостерігає «як зозулясті кури, сокочуть в небі зорі».

Настроєм сп'янілої насолоди мистецтвом та анархічного бунту проти дійсності просякнуті рядки сонета Рембо «Моя циганерія». Цей імпресіоністичний твір відзначається поєднанням сонетної форми та «земного» сюжету, сповненого анархічного виклику, характерним для сонетів Артюра Рембо

Ліричний герой[ред. | ред. код]

Ліричний герой вірша — поет, мандрівник, представник паризької богеми. Для нього має значення тільки свобода й поетичне натхнення.


Художні особливості[ред. | ред. код]

Імпресіоністичний сонет «Моя циганерія» — справжній гімн богемі, гімн вільному мандрівнику-поету. Поет прагне злитися з Природою. У творі переважає зелений колір, який символізує свободу. Поет, який надав значення голосним (‎Голосівки (сонет)), поряд із зеленим кольором подає сферу блакитного, яка символізує мрію. Вірш написаний у жанрі сонету. Поет використовує художні тропи:

Порівняння: «вечір — немов вино густе», «Мов струни ліри», «Як зозулясті кури, сокочуть в небі зорі».

Метафори: «Штиблети каші просять», «ті гомони лелію»

Епітети: «розкішна любов», «зозулясті кури»

Переклади українською[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]