Музей Петра Шекерика-Доникового

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей Петра Шекерика-Доникового
Тип музей
Назва на честь Шекерик-Доників Петро
Країна  Україна
Адреса вулиця Черемшини 1, Верховина Івано-Франківська обл.
Засновано 25 червня 2018

Музей Петра Шекерика-Доникового — меморіальний музей пам'яті українського гуцульського громадського і політичного діяча, етнографа, письменника, учасника визвольних змагань Петра Шекерика-Дониківа (1889—1940) у смт Верховина Івано-Франківської області за адресою: вулиця Черемшини 1[1].

Опис[ред. | ред. код]

25 червня 2018 на Івано-Франківщині відкрили музей Петра Шекерика-Дониківа.

Музей облаштувала його родичка Надія Маківничук у хаті, де він колись проживав[2].

Петро Шекерик-Доників народився у 1889 році на Верховинщині. У 30-х роках минулого століття був війтом Верховини, послом до польського Сейму та активним громадським діячем, який співпрацював із Іваном Франком, Михайлом Коцюбинським, Гнатом Хоткевичем та Станіславом Вінцензом.

Він написав книжку «Дідо Иванчік» гуцульським діалектом, яка розповідає про життя гуцулів у ХІХ-ХХ столітті, їхні звичаї та вірування.

Експонати[ред. | ред. код]

До музейної колекції належать старі фотографії, архівні документи, листи Петра Шекерика-Дониківа та його особисті речі. Також є парта за якою навчався Шекерик-Доників.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музей Петра Шекерика-Доникового. ЙО, ВЕРХОВИНА. Процитовано 16 травня 2023.
  2. "Тут живуть історії про мольфарів". Репортаж з музею Петра Шекерика-Доникового. Архів оригіналу за 16 травня 2023. Процитовано 16 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]