Мунія біловола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мунія біловола

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Біловола мунія (Heteromunia)
Mathews, 1913
Вид: Мунія біловола
Heteromunia pectoralis
(Gould, 1841)
Посилання
Вікісховище: Heteromunia pectoralis
Віківиди: Heteromunia pectoralis
EOL: 1050448
ITIS: 560428
МСОП: 22719908
NCBI: 247810

Мунія біловола[2] (Heteromunia pectoralis) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Ендемік Австралії.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид поширений на півночі Австралії, між долиною річки Фіцрой (Західна Австралія), і верхньою частиною Бурдекіна та центрально-західною частиною півостровом Кейп-Йорк (Квінсленд). Мешкає в сухих саванах і субтропічних або тропічних сухих низинних луках.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний птах, завдовжки 11–12 см, включаючи хвіст, і важить приблизно 16 г. Забарвлення на тімені, потилиці, спині та крилах сірувато-буре, з тенденцією до освітлення від шиї вгору: груди білі з характерними чорними прожилками, черево сірувато-біле, боки горіхового кольору. Такого ж кольору є круп, хвіст і смуга, яка починається від чола і продовжується через скроні, щоки та горло, щоб розмежувати чорну маску, яка покриває все обличчя та горло. Очі темно-карі, ноги тілесного кольору, дзьоб сріблясто-сірий.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це денні птахи, які пересуваються в основному по землі або серед стебел трави в пошуках їжі, утворюючи зграї середнього розміру (до 20 особин), які можуть без проблем змішуватися з групами інших видів астрильдів.

Зерноїдний птах, який харчується будь-яким типом дрібного насіння, оболонку якого можна розбити міцним дзьобом; цей раціон може поєднувати з фруктами, ягодами та паростками, а в репродуктивний період з дрібними комахами та личинками.

Репродуктивний період не фіксований, а пов'язаний з місцевими опадами, тому при сприятливих кліматичних умовах цей птах здатний розмножуватися практично протягом усього року. Гніздо має сферичну форму і будується обома партнерами в гущавині кущів або серед високої трави приблизно в метрі від землі, використовуючи стебла трави та інший волокнистий матеріал рослинного походження. У кладці 4-6 яєць білого кольору, які обидва батьки висиджують (чергуючи висиджування протягом дня та спільний сон у гнізді протягом ночі) протягом приблизно двох тижнів, наприкінці яких народжуються пташенята, які спочатку сліпі та безпері. Їх годують обидва батьки приблизно три тижні, після чого вони готові вилітати, хоча вони, як правило, залишаються біля гнізда, поки їм не виповниться півтора місяця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Heteromunia pectoralis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 20 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.