Міа Вагнер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міа Вагнер
Ім'я при народженні дан. Mia Therese Wagner
Народилася 25 грудня 1977(1977-12-25) (46 років)
Віборґ, Данія
Країна  Данія
Місце проживання Віборґ
Діяльність генеральний директор, адвокат, міністерка
Alma mater Overlund Schoold і Копенгагенський університет (2003)
Заклад Freeway Holdingd
Посада Minister of Digitalisation of Denmarkd і Danish Minister for Gender Equalityd
Батько Morten L. Wagnerd
Брати, сестри Morten Wagnerd
IMDb ID 6022504

Міа Тереза Вагнер (дан. Mia Therese Wagner; нар. 25 грудня 1977) — датська бізнес-леді, юристка і політик. Представляючи партію «Венстре», вона була міністром цифровізації та рівності в другому кабінеті Метте Фредеріксен з листопада по грудень 2023 року.

У 2003 році вона отримала диплом юриста в Копенгагенському університеті, а згодом стала юристом, а пізніше партнером свого батька в Wagner Advokater. З 2017 по 2020 рік вона була генеральним директором Freeway Group. Група належить її батькові Мортену Л. Вагнеру та брату Мортену О. Вагнеру. Останній заснував сайт онлайн-знайомств dating.dk у 1998 році, який досі є частиною Freeway Group. У 2020 році разом з Енн Стампе вона заснувала інвестиційну платформу Nordic Female Founders, яка працює над створенням кращих можливостей для жінок-підприємців та інвесторів. Однак з тих пір вона розпорядилася всім правом власності і припинила співпрацю зі Стампе.

Вагнер стала всенародно відомою, коли з'явилася як інвестор у телесеріалі «Лігво дракона» на DR1 у 2019 році. У 2023 році вона також була співведучою драматичного документального фільму DR1 Matadorerne. У 2021 році вона отримала нагороду «Інвестор року» від Nordic Women in Tech Awards.

Раннє та особисте життя[ред. | ред. код]

Вагнер народився у Віборзі в родині Мортена Л. Вагнера та Шарлотти Ваґнер. Її батько, Мортен Л. Вагнер, колишній відомий адвокат, який мав низку відомих справ, включаючи вбивство Карла Скомаґера, Ларса Анборг-Нільсена та Педал-Ове. У неї є троє братів і сестер, включаючи підприємця Мортена О. Вагнера. Брат Мії Мортен О. був кандидатом у парламент від консерваторів у 2001 році, але не був обраний.

Вагнер навчався в Оверлундській школі в східному Віборзі. Потім вона пройшла 2-річний курс HF у середній школі округу Віборг. У дитинстві та в підлітковому віці Міа Вагнер мріяла стати судово-медичним експертом і почала вивчати медицину в Університеті Оденсе у віці 18 років, але змінила свій шлях і отримала освіту юриста в Копенгагенському університеті. Вона також має підготовку з управління конфліктами. Приватно вона живе у Ведбеку на північ від Копенгагена та має двох доньок від попереднього шлюбу.

Професійна кар'єра[ред. | ред. код]

Вагнер починала як помічник юриста в юридичній фірмі свого батька Wagner Advokater у 2003 році, а в 2008 році вона стала партнером і директором компанії. У 2017 році юридична фірма закрилася, а Міа Вагнер стала директором Freeway Group, якою сім'я Вагнерів одночасно стала повною володіти. Вона також обіймає ряд посад у раді. У 2020 році Вагнер у співпраці з Енн Стампе Олесен заснували компанію Nordic Female Founders.

Лігво дракона[ред. | ред. код]

З 2018 по 2022 рік Вагнер був інвестором телепрограми Лігво дракона, яка транслюється на DR1. У своєму першому сезоні, який вийшов в ефір взимку та навесні 2019 року, вона була єдиною жінкою-інвестором. Іншими «левами» стали Крістіан Стаділ, Йеспер Бух, Петер Варне та Ян Даль Лерманн, з яких двоє останніх були дебютантами.

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

Міа Вагнер була призначена міністром цифровізації та рівності 23 листопада 2023 року, замінивши Марі Б'єрре. Однак 7 грудня 2023 року була змушена піти у відставку лише через 2 тижні через стан здоров'я, і Б'єрре була знову призначений її наступником[1]. Вагнер була другим учасником телепрограми Лігво дракона, який став міністром, першим був Томмі Алерс, який був призначений міністром вищої освіти та науки у 2018—2019 роках.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]