Місяць заколоту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місяць заколоту
Moon of Mutiny
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Лестер дель Рей
Мова англійська
Опубліковано 1961
Країна  США
Видавництво Holt McDougald
Художник обкладинки Ед Емшвіллер
Попередній твір list of missions to the Moond
ISBN-13: 978-0-345-30606-7
ISBN-10: 0-345-30606-6

Місяць заколоту (англ. Moon of Mutiny) — науково-фантастичний роман для юнацтва американського письменника Лестера дель Рея.

Історія написання[ред. | ред. код]

Опубліковано у 1961 році видавництвом «Холт, Райнхарт і Вінстон» як остання частина серії про Джима Стенлі (перші дві книги — «Крок до зірок» і «Місія на Місяць»). Але Джим Стенлі, головний герой перших двох книг серії, з'являється лише в епізоді в «Місяці заколоту».

Зміст[ред. | ред. код]

Фред Халперн, 15-річний юнак із даром подумки обчислювати траєкторії та орбіти, виключається з Космічної академії Годдарда за тиждень до випуску через його довгу історію непокори та відсутності дисципліни.

Ще під час навчання в академії Халперн мешкав зі своїм батьком на борту космічної станції, якою керує останній. Коли стало зрозуміло, що Сполучені Штати відстають у гонці до Місяця, Фред викрав одну з ракет-таксі зі станції та самостійно здійснив успішну подорож до Місяця. Однак під час приземлення його ракета перекинулася, приземлилася на повітряний шлюз і захопила Фреда всередині. Рятувальна операція була дорогою та небезпечною, і призвела до смерті одного з рятувальників.

Через таку історію інші кадети та космонавти вважають Фреда вигнанцем, але ЗМІ вихваляють його як героя. Це викликає велику напругу у стосунках Фреда, оскільки він намагається втекти від свого минулого та заслужити місце в космосі.

Статус героя Фреда в популярних засобах масової інформації дозволив йому заробити достатньо грошей, щоб заплатити за школу, і пожертвувати свій надлишок заробітку колонії Місяця, до якої він сподівається колись приєднатися.

Після вигнання з академії Фред тимчасово повертається на станцію свого батька, перш ніж почнеться його вигнання на Землю. Він усвідомлює, що виріс із життя на станції, і що він не може внести жодного значущого внеску. Під час свого перебування на станції він зустрічає доктора Сешнса, керівника майбутньої експедиції на Місяць, але не може змусити себе попросити місце в уже переповненій експедиції. В останню хвилину один із пілотів експедиції отримує поранення, і Фреда просять приєднатися, незважаючи на застереження Сешнса, щоб вийти на борт у потрібний віконний термін.

Під час експедиції у Фреда виникає кілька особистих прозрінь щодо його минулого та поточних цілей. Він усвідомлює, що його минула поведінка була зарозумілою, егоцентричною та безрозсудною, він приймає рішення вирости та навчитися дисципліни й розсудливості. Він також дізнається, що в основі його зарозумілості та безрозсудності лежать справжні та цінні навички, які він може добре використати, якщо вдасться відточити своє судження.

Тож коли космічний корабель розбився на Місяці, Фред опинився в пастці. Люди на базі отримали загальне місцезнаходження корабля через космічну станцію. Він ЗНАВ, що інформація була невірною, і він також знав, де знаходиться корабель. Тепер у Фреда було два способи впоратися з цим. Він міг підкоритися наказам і дозволити двом чоловікам померти. Або він міг вийти сам і, можливо, врятувати двох чоловіків, не підкорившись прямому наказу.

Тема[ред. | ред. код]

Серйозний філософський дискурс про право вибору (заколот) та прийняття рішень, загорнутий у науково-фантастичні пригоди. Вважається найкращою з серії Джима Стенлі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Tuck, Donald H. (1974). The Encyclopedia of Science Fiction and Fantasy. Chicago: Advent. p. 135. ISBN 0-911682-20-1.