Місячний пиріг із креветками

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Місячний пиріг з креветками)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місячний пиріг із креветками
Походження  Тайвань
Зазвичай використовувані компоненти креветки, часник, свинячий жир, яєчний рулет, солодкий соус чилі

Місячний пиріг із креветками (спрощ.: 月亮虾饼; кит. трад.: 月亮蝦餅; піньїнь: yuèliàng xiābǐng) — популярна тайванська страва сяочі, яку зазвичай подають у місцевих юньнансько-тайських ресторанах. Креветки, часник і свинячий жир товчуть, а потім викладають на круглу обгортку для яєчного рулету. Зверху кладуть ще одну обгортку, обсмажують на сковороді і подають із солодким соусом чилі. Кажуть, що назва страви походить від форми пирога, яка є схожою на золотий повний місяць[1].

Багато тайванців помилково вважають цю страву тайською закускою, але насправді вона не має тайського походження, та є саме тайванською[2]. За словами деяких ЗМІ, Лінь Іай, заморський китаєць із Юньнаню, який грав музику в Таїланді, приїхав на Тайвань на навчання, і випадково вигадав цю страву, коли стажувався в тайському ресторані. Саме тому в пізніших ресторанах Таїланду з'явилася ця закуска[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 美食典故 融合多元文化的月亮蝦餅. 台灣大紀元 (zh-tw) . 11 жовтня 2014. Процитовано 4 січня 2024.
  2. 最成功的泰國菜「月亮蝦餅」 其實泰國根本找不到 - 中時電子報. web.archive.org. 20 листопада 2017. Архів оригіналу за 20 листопада 2017. Процитовано 4 січня 2024.
  3. 月亮蝦餅. 维基百科,自由的百科全书 (кит.). 4 грудня 2023. Процитовано 4 січня 2024.