Мішон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міcон
в'єт. Mỹ Sơn
15°46′00″ пн. ш. 108°07′00″ сх. д. / 15.76667° пн. ш. 108.11667° сх. д. / 15.76667; 108.11667Координати: 15°46′00″ пн. ш. 108°07′00″ сх. д. / 15.76667° пн. ш. 108.11667° сх. д. / 15.76667; 108.11667
Країна В'єтнам
Провінція Куангнам
Конфесія Індуїзм
Тип індуїстський храм і археологічна пам'ятка
Площа 142 га і 920 га
Стиль чамський
Засновник Бхадраварман I
Дата заснування IV століття

Міcон (В'єтнам)
Міcон
Міcон
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Міcон (в'єт. Mỹ Sơn) — храмовий комплекс часів імперії Чампа в центральній частині В'єтнаму. У 1999 році включений ЮНЕСКО в Списку всесвітньої культурної спадщини.

Розташування[ред. | ред. код]

Святилище Міcон знаходиться в провінції Куангнам, в центральній частині В'єтнаму. У культурологічному плані воно становить зразок культурного обміну та інтеграції індуїстської архітектури і скульптури у традиційну матеріальну культуру Південно-Східної Азії.

Історія[ред. | ред. код]

Затоплена воронка на місці падіння авіаційної бомби в історичному парку Місон

Долина Міcон, оточена високими горами, була відмінним місцем для будівництва релігійного центру королівства Чампа. Тут спорудили добре укріплену цитадель, що мала не тільки релігійне, а й стратегічне значення. Заклали цю фортецю в IV столітті, коли у Чампі проник сильний вплив індуїзму, і по всій країні почали будувати храми, присвячені Вішну, Крішні і (головним чином) Шиві. Північна частина королівства Чампа сповідувала індуїзм в масовому порядку. Однак в IV столітті була закладена лише сама цитадель, і вже пізніше, в X столітті, було побудовано більшість прекрасних храмів, 25 яких збереглися до цих пір. На жаль, весь комплекс сильно постраждав під час тривалих воєн, які велися тут з раннього середньовіччя. Так, в XI столітті багато храмів були напівзруйновані, а в XV столітті королівство Чампа припинило своє існування, і індуїзм пішов з В'єтнаму. Однак святилище Міcон було настільки великим і значним, що деякі його храми і вежі збереглися до наших днів, переживши, крім усього іншого, і американські бомбардування (нальоти американської авіації завдали святині стільки шкоди, скільки йому не було завдано за попередню тисячу років).

Опис[ред. | ред. код]

Вісім груп веж і храмів Міcон, які складають сьогодні храмовий комплекс, побудовані в період часу з X по XIII століття. Всі вони збудовані з тонкої цегли з кам'яними колонами й прикрашені барельєфами на тему індуїстських міфів. Головна вежа символізує священну гору в центрі Всесвіту. Основа прямокутна і представляє людський світ. Вона зведена з кам'яних блоків та прикрашена рельєфом. Другий ярус повністю збудований з цегли, з фальшивими дверними отворами і великою кількістю барельєфів. Інтер'єри всіх храмів прості — всередині немає різьблення і барельєфів, проте є безліч маленьких ніш для ламп.

На постаменті в центрі храмового комплексу знаходиться колона-лінгам. Вона символізувала дітородний орган Шиви як духовне начало світу.

Всі вежі відокремлюються від дахів вигадливо прикрашеним бордюром. Спочатку дахи були покриті золотими або срібними пластинами — до нашого часу вони не збереглися. Переважний тут архітектурний стиль перегукується з індуїстськими архітектурними традиціями.

Посилання[ред. | ред. код]