Науменко Володимир Васильович (учений)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Науменко Володимир Васильович
Народився 28 липня 1919(1919-07-28)
Смоляж, Борзнянський район, Україна
Помер 2008
Місце проживання Україна Київ
Національність Українець
Діяльність біолог
Alma mater Київський ветеринарний інститут
Галузь Біологія
Заклад Національний університет біоресурсів і природокористування України
Вчене звання Професор
Науковий ступінь доктор біологічних наук

Володимир Васильович Науменко — доктор біологічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, ветеран Великої Вітчизняної війни, полковник ветеринарної служби. Вперше запропонував методику вивчення умовно-рефлекторної діяльності у свиней та встановив основні типи вищої нервової діяльності цих тварин[1].

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

В. В. Науменко народився 28.07. 1919 року в селі Смоляж на Чернігівщині в родині сільського вчителя, директора школи Василя Калениковича Науменка. У школі він вчився добре, був старанним, всім цікавився, а особливо — тваринами, птахами. Після закінчення школи хлопець навчався в Ніжинському ветеринарному технікумі, потім — у Київському ветеринарному інституті, який закінчив з відзнакою.[2]

Після закінчення інституту в 1941 році його направили на роботу в Чернівецьку область. Там Володимир Васильович виконував обов′язки директора ветеринарної лабораторії, а його дружина Клавдія Давидівна завідувала бактеріологічним відділом. Тут їх застала війна. Залишатися у Чернівцях було небезпечно, тому Володимир Васильович привіз дружину з сином у хутір Лісовий, що поблизу Ніжина, де з 1933 року жили його батьки, а сам добровольцем пішов на фронт.

Після військової підготовки у стрілецькому полку та курсів удосконалення ветлікарів у Москві В. Науменко був призначений старшим ветлікарем стрілецької дивізії Північно — Західного фронту. Важкий тягар ліг на плечі молодого спеціаліста, адже роль кавалерії у роки Великої Вітчизняної війни була надзвичайно велика. Не по всіх дорогах проходила військова техніка, і на допомогу приходили коні. Через всю війну пройшов Володимир Васильович, визволяючи рідні міста і села, інші держави від фашистів. Про його мужність та героїзм говорять високі нагороди: орден Вітчизняної війни першого і другого ступенів, орден Червоної зірки, численні медалі.[3]

Володимир Науменко до 1951 року був на військовій службі, а потім — на викладацькій роботі: спочатку асистентом, потім доцентом, професором, завідувачем кафедри Київського ветеринарного інституту, пізніше Української сільськогосподарської академії, Національного аграрного університету.[4] У 1958 році Володимир Васильович захистив кандидатську дисертацію, у 1970 році став доктором біологічних наук, а в 1971 році — професором.

Ім′я В. Науменка відоме далеко за межами України, воно занесене в книгу «Українські вчені — аграрії ХХ століття». У 2001 році Володимир Васильович став Державним стипендіатом.

Протягом двох десятиліть у газеті «За сільськогосподарські кадри» публікувалися про нього статті, як про чудову людину, талановитого вченого, мудрого наставника. В. В. Науменко опублікував 107 наукових робіт, видав навчальний посібник та практикум з фізіології сільськогосподарських тварин для студентів ветеринарних та зооінженерних факультетів. У 2002 році вийшла його книга спогадів «Дорогами війни», а в 2003 р.- книга «Незабутнє». У 2008 році В. В. Науменка не стало.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мазуркевич А. Й. Фізіологія тварин
  2. Володимир Науменко. Незабутнє. — Київ, 2003.
  3. Володимир Науменко. Дорогами війни. — Київ, 2002.
  4. https://nubip.edu.ua/node/1960