Нафтова дорога

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нафтова дорога
Росія Росія
рос. Нефтяная дорога
Вид із Обвідного каналу
Населений пункт Санкт-Петербург
Місцевість Волково
Район Фрунзенський
Історичні відомості
Колишні назви Безіменна дорога,
Нобельська дорога,
Нобелівська дорога
Загальні відомості
Протяжність 1,4 км
Поштові індекси 192102
Транспорт
Найближчі станції метро Волковська
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap 337422 ·R (Санкт-Петербург)
Мапа
CMNS: Нафтова дорога у Вікісховищі

Нафтова дорога (рос. Нефтяная дорога) — проїзд у Фрунзенському районі Санкт-Петербурга. Проходить від Набережного Обвідного каналу до вулиці Самойлової уздовж Московського напрямку Жовтневої залізниці.

Історія

[ред. | ред. код]

Із 1889 року проїзд носив назву Безіменна дорога. Паралельно з початку XX століття існували варіанти Нобельська дорога і Нобелівська дорога, дані в честь землевласника, шведського підприємця, винахідника динаміту А. Нобеля, який поблизу проїзду мав склади гасу[1].

Сучасну назву Нафтова дорога присвоєно 10 вересня 1935 року — це пов'язано з тим, що поблизу містилися нафтові склади[1].

Розташування та об'єкти

[ред. | ред. код]
Навалочний шляхопровід 1909 року будівництва
Виробничо-складський комплекс «Нобелівська дорога» знаходиться в стороні від дороги на прилеглій вулиці Самойлової, яка раніше називалася Нобелівською вулицею

Північна частина проїзду примикає до набережної Обвідного каналу: в безпосередній близькості від примикання між проїздом і Дніпропетровською вулицею знаходиться гирло річки Волковки, через яке перекинуто Ново-Цегляний міст.

Південна частина проїзду переходить у Навалочний шляхопровід, який перекинутий через колії Московського напрямку Жовтневої залізниці та виходить на сході до Глухоозерського шосе і вулиці Сєдова. Побудований в 1909 році і спочатку називався Шляхопроводом літер В, також має народну назву Горбатий міст. На початку шляхопроводу до Нафтової дороги також примикає вулиця Самойлової, яка до 1923 року називалася Нобелівської вулицею.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Топонимическая энциклопедия Санкт-Петербурга. — СПб.: Информационно-издательское агентство ЛИК, 2002. — С. 253

Література

[ред. | ред. код]
  • Горбачевич К. С., Хабло Е. П. Почему так названы? О происхождении названий улиц, площадей, островов, рек и мостов Ленинграда. — 3-е изд., испр. и доп. — Л.: Лениздат, 1985. — С. 258. — 511 с. (рос.)
  • Городские имена сегодня и вчера: Петербургская топонимика / сост. С. В. Алексеева, А. Г. Владимирович, А. Д. Ерофеев и др. — 2-е изд., перераб. и доп. — СПб.: Лик, 1997. — С. 85. — 288 с. — (Три века Северной Пальмиры). — ISBN 5-86038-023-2. (рос.)
  • Зодчие Санкт-Петербурга. XX век / сост. В. Г. Исаченко; ред. Ю. Артемьева, С. Прохватилова. — СПб.: Лениздат, 2000. — 720 с. — ISBN 5-289-01928-6. (рос.)
  • Горбачевич К. С., Хабло Е. П. Почему так названы? О происхождении названий улиц, площадей, островов, рек и мостов Санкт-Петербурга. — СПб.: Норинт, 2002. — 353 с. — ISBN 5-7711-0019-6. (рос.)