Національне шосе 1 (Нігер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національне шосе N1

RN1 в Куре.
Загальні дані
Країна  Нігер
Довжина 1,685 км
Напрямок захід-схід
початок Кутугу
через Досо, Мараді, Зіндер, Діффа
кінець Н'Гігмі
Мапа

CMNS: Національне шосе 1 у Вікісховищі

Національне шосе RN1 (англ. Route nationale) — є важливою магістраллю в Нігері. З'єднує східну частину країни із західною. Простягається приблизно 1,685 кілометрів від Кутугу на заході до Н'Гігмі на сході, через Досо, Мараді, Зіндер і Діффа. Перша велика асфальтована ділянка, між Гуре та Н'Гігмі, була закладена в 1971–72 роках. Ця ділянка, розташована на далекому та малонаселеному сході, зараз є найбільш деградованою ділянкою та частково повністю зруйнованою. У 1970-х роках її назвали «Route de l'Unité» («Шосе єдності»). У 1980 році до неї приєдналася друга довга всепогодна дорога в Нігері, «Уранове шосе», що тягнеться від Ніамея до Арліту на крайній півночі[1][2].

Опис[ред. | ред. код]

Контрольно-пропускний пункт на RN1 у Куре, за 60 км на південний схід від столиці Ніамей

Шосе проходить через сім із восьми регіонів Нігеру (за винятком Агадеса на півночі) і шість регіональних столиць, а саме Діффа, Досо, Мараді, Тіллабері, Зіндер і Ніамей.

У мережі Трансафриканських автомобільних доріг RN1 між Ніамеєм і Мараді є частиною шосе Дакар-Нджамена[3].

Ділянка RN1 між Алелою та Доссо належить до «Route de l'Uranium» («Уранове шосе»), по якій уран, видобутий в Арліті, доставляється до державного кордону з Беніном. Кінцевий пункт призначення автомобільного шосе - порт Котону в Беніні.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Decalo, Samuel (1997). Historical Dictionary of the Niger (3rd ed.). Boston & Folkestone: Scarecrow Press. ISBN 0-8108-3136-8.
  2. Geels, Jolijn (2006). Niger. Chalfont St Peter, Bucks / Guilford, CT: Bradt UK / Globe Pequot Press. ISBN 978-1-84162-152-4.
  3. Review of the Implementation Status of the Trans-African Highways and the Missing Links. Volume 2: Description of Corridors. Final Report (PDF). 14 серпня 2003.