Небінарний прапор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чотири горизонтальні смуги однакового розміру: жовта, біла, фіолетова і чорна.
Небінарний прапор

Небінарний прапор — це прапор гордості, який представляє спільноту людей з небінарним гендером. Він був розроблений Кай Роуен у 2014 році[1].

Дизайн[ред. | ред. код]

Кай Роуен створив прапор гордості для небінарних людей у лютому 2014 року, щоб представити людей зі статтю, що виходить за межі гендерного бінаризму[2].

Жовта смуга на прапорі означає людей за межами цисгендерної системи. Біла смуга символізує людей різної статі. Фіолетова смуга вказує на людей, які ідентифікують себе як суміш чоловіків і жінок. Чорна смуга символізує агендерних людей, які відчувають, що вони не мають статі[3][4].

Прапор не мав на меті замінити прапор гендерквірів, який був створений у 2011 році Мерилін Роксі, а мав бути вивішений поруч із ним. Причиною створення нового прапора для людей з небінарним гендером пояснюють тим, що він мав на меті представляти людей, які не відчували належного представлення прапором гендерквірів[5][6].

Дизайн як гендерквір-прапора, так і небінарного прапора включає колір лаванди (фіолетовий) з посиланням на історію ЛГБТК+. Слово лаванда часто використовувалося для позначення гей-спільноти. Словник сленгу 1935 року містив фразу «смужка лаванди», що означає людину, яка мала жіночі риси. Вирази та специфічні слова, які використовує ЛГБТ+ спільнота, іноді називають лавандовою лінгвістикою[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. A Brief History of the Evolution of the Pride Flag (PDF). austintexas.gov.
  2. Resources for the non-binary community. Akt (англ.). 27 липня 2023. Процитовано 13 січня 2024.
  3. 2SLGBTQ+ community flags and what they stand for. Hamilton City Magazine (амер.). 19 червня 2023. Процитовано 16 жовтня 2023.
  4. Украина, Комментарии (12 травня 2024). Nemo зі Швейцарії з незвичайним прапором на Євробаченні: що він означає. Коментарі Україна (укр.). Процитовано 12 травня 2024.
  5. Miller, Cecilia (10 листопада 2021). What Is The Non-Binary Pride Flag, And What Does It Stand For?. Queer in the World (англ.). Процитовано 16 жовтня 2023.
  6. а б Shotwell, Alyssa (31 травня 2022). The History & Meaning Behind the Nonbinary Flag Design. The Mary Sue (англ.). Процитовано 16 жовтня 2023. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «:0» визначена кілька разів з різним вмістом