Невєжа Андроник Тимофійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Невежа Андроник Тимофійович
Помер 1603(1603)
Місце проживання Москва, Олександрова Слобода, Львів
Діяльність Видавнича справа
Титул Майстер московської друкарні
Попередник Іван Федоров
Наступник Іван Невежа
Конфесія православ`я
Діти Іван, Олексій

Андроник Тимофійович, на прізвисько Невєжа (рос. Невѣжа — «Неук»), Андроник Тимофіїв (приб. 1548 — 29 квітня 1603, Львів) — діяч східнослов'янської культури, один із перших східнослов'янських друкарів, а також гравер, художник, інженер, ливарник. Учень та колега Івана Федорова. Майстер та керівник московської друкарні при дворі Івана Грозного (1568—1602). Засновник друкарні Олександрової слободи (1566)[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

«Апостол» 1597 року, виданий Андроником Невєжею

Народився, ймовірно, у Волоколамську, де його дід, Андрій Данилович, був землевласником.[2] Походив від стародавнього київського боярського роду.[3] Був учнем засновників друкарства на Московії Івана Федорова та Петра Мстиславця. Приблизно через рік, як останні залишили Москву і переїхали до Львова, Андроник став майстром московської друкарні та почав видавати книги. 20 грудня 1568 була надрукована книга «Псалтырь»[4]. Згідно з післямовою книги, над нею працював як Андроник Невєжа так і Никифор Тарасієв. Андроник, скоріше, відповідав за художньо-технічне оформлення. Підготовка рукопису зайняло дев'ять місяців, з 8 березня до 20 грудня 1568 року. Книга мала шпальтову ілюстрацію. Це була єдиною книгою над якою Невежа працював разом з Никифором. Наступними друками Невежа довгі роки керував самостійно.

Після виходу «Псалтиря», робота московської друкарні припинилась через політичну ситуації у державі. Іван Грозний часто залишав Москву та перебував, разом із усім двором, в Олександровій Слободі. Саме там, у 1576, Іван Грозний запросив Андроника Невежу очолити нову друкарню. Відомо, що там знову вийшла книга «Псалтир», більш відома як «Слободський Псалтир». Вона вийшла 31 січня 1576 року та містить чимало оновлень у порівнянні з попереднім виданням. Вона має оригінальну заставку, нові композиційні рішення, нові гравюри та зображення царя Давида. Історики припускають, що під час 70-80-тих років 16-го століття у слобідській друкарні виходили і інші друки, можливо державного значення. Це припущення засновується на свідченні італійського мандрівника.

Після смерті Івана Грозного Невежа повертається в Москву і продовжує працювати керівником друкарні. Він займається усім процесом видавництва: редагуванням, оформленням, друкарство, переплетінням, тощо. У цей час Невежа є головною постаттю у друкарській справі у московському царстві. У 1597 виходить його «Апостол» який, з мистецької точки зори, вважається найкращим. Гравюрний фронтиспис вперше на Московії підписаний друкарем-художником. Також вперше в історії цієї держави зазначено кількість тиражу, вона складала 1500 видань.

Андроник Невежа працював головним друкарем 35 років, за цей час він видавав Євангеліє, Часовники та інші книги.[5]

У серпні 1600 року він видав «Минеи общей». Продовжили справу друкарства і обидва його синів: Іван та Олексій.

Наприкінці свого життя, Невежа відправився у Львів, місто де жили його вчителя. Причина переїзду залишається невідомою, але існує версія, що як і на Івана Федорова, на Невежу здійснювався політичний тиск. Львів був своєрідним притулком для східних друкарів. У Львові Андроник Невєжа працював при друкарні монастиря святого Онуфрія яку заснував або відновив його вчитель Іван Федоров. Там був похований і сам його вчитель, а після смерті там поховали і самого Невежу.

Опис видань та праць[ред. | ред. код]

«Службовник» виданий 25 квітня, 1602 року. Ймовірна остання книга надрукована Андроником Невежею.
  • «Псалтирь» 1568
  • «Псалтирь» 1576
  • «Триодь постную» 1589
  • «Євангеліє» 1597
  • «Апостол» 1597
  • «Минеи общей» 1600
  • «Чиновник архиерейский священного служения» 1600
  • «Псалтирь» 1602
  • «Службовник» 1602

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Скульптурна група «Друкарі», одна з фігур відображає Андроника Невежу. Львів, Україна.

1977 року у Львові було відкрито пам'ятник трьом першедрукарям — Івану Федорову, Петру Мстиславцю та Андронику Невежі. Автор скульптури Галян Анатолій Васильович. Спочатку пам'ятник знаходився у дворі монастиря, але на початку 1990-тих років через конфлікт з монахами-василіянами був перенесений у двір до львівського Палацу Потоцьких навпроти Музею мистецтва давньої української книги.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. История книги: Андроник Невежа [Архівовано 11 січня 2018 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. https://xn--h1aagokeh.xn--p1ai/journal/волоцкий-игумен/ [Архівовано 1 січня 2018 у Wayback Machine.] Историк: Волоцкий игумен(рос.)
  3. http://genealogia.ru/projects/barhat/20.htm [Архівовано 8 січня 2018 у Wayback Machine.] Родословная книга Князей и Дворян(рос.)
  4. https://denvistorii.ru/20-dekabrya/iz-sten-moskovskogo-pechatnogo-dvora.html [Архівовано 1 січня 2018 у Wayback Machine.] День в истории: Из стен Московского печатного двора вышла «Псалтирь»(рос.)
  5. https://books.google.com/books?id=PrFx5smzoHUC&pg=PA246&lpg=PA246&dq=Андроник+Невежа+Львов&source=bl&ots=CZZ9nxUuiQ&sig=Q5f2DM2A_3eUp0dQMPyzoBQdq6Y&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiVxr2RqbbYAhWIkOAKHYN8DhQQ6AEINjAB#v=onepage&q=Андроник%20Невежа%20Львов&f=false Биографическая библиотека Ф. Павленкова: Жизнь замечательных людей (рос.)