Нектарка сан-томейська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нектарка сан-томейська
Самець сан-томейської нектарки
Самець сан-томейської нектарки
Самиця сан-томейської нектарки
Самиця сан-томейської нектарки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Нектаркові (Nectariniidae)
Рід: Бронзовоспинна нектарка (Anabathmis)
Вид: Нектарка сан-томейська
Nectarinia newtonii
(Bocage, 1887)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Nectarinia newtonii
Посилання
Вікісховище: Anabathmis newtonii
Віківиди: Anabathmis newtonii
ITIS: 916394
МСОП: 22717714
NCBI: 1492847

Некта́рка сан-томейська[2] (Anabathmis newtonii) — вид горобцеподібних птахів родини нектаркових (Nectariniidae)[3]. Ендемік Сан-Томе і Принсіпі. Вид названий на честь порутгальського натураліста Франсішку Ньютона (1864–1909)[4].

Опис[ред. | ред. код]

Сан-томейська нектарка є одним з найменших представників родини нектаркових. Її довжина становить 10-11 см, вага 6-9 г. У самців голова і верхня частина тіла темно-оливкові. верхні покривні пера хвоста чорні з металевим зеленим відблиском. Верхні покривні пера крил темно-коричневі з темно-оливковими краями. Хвіст чорний, центральні стернові пера блискучі, решта мають широкі білі кінчики. Крайні стернові пера чорно-білі. Підборіддя і горло зелені, металево-блискучі з пурпуровим відблиском. Верхня частина грудей пурпурова, решта нижньої частини тіла жовта, груди світлі. Боки білі, кінчики крил білі. Очі темно-карі, дзьоб і лапи чорні. Самиці дещо менші за самців, металевий відблиск у їх забарвленні відсутній. На шиї лускоподібній візерунок, груди і живіт світло-жовті. У молодих самців підборіддя і горло темно-сірі, поцятковані жовтими плямками, груди і живіт світло-жовті.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сан-томейські нектарки мешкають на острові Сан-Томе та на сусідньому острівці Ролаш. Вони живуть у вологих тропічних лісах і чагарникових заростях, саванах, в садах і на плантаціях. Зустрічаються на висоті до 1800 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Сан-томейські нектарки зустрічаються парами або невеликими зграйками, іноді зграями до 30 птахів. Вони також приєднуються до змішаних зграй птахів. Живляться нектаром, комахами і павуками. Сезон розмноження триває з серпня по лютий. Гніздо мішечкоподібне. В кладці 2 сіруватих яйця. поцяткованих пурпуровими плямками. Сан-томейським нектаркам притаманне колективне гніздування. Іноді вони стають жертвами гніздового паразитизму жовтогрудих дідриків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Anabathmis newtonii.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Dippers, leafbirds, flowerpeckers, sunbirds. World Bird List Version 11.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 26 грудня 2021.
  4. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 270. ISBN 978-1-4081-2501-4.