Нижньоудинський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нижньоудинський район
рос. Нижнеудинский район
Прапор
Основні дані
Суб'єкт Російської Федерації:  Іркутська область
Утворений: 1924
Населення: 63 918
Площа: 49 969,06 км²
Густота населення: 1,28 осіб/км²
Населені пункти та поселення
Адміністративний центр: Нижньоудинськ
Кількість міських поселень: 5
Кількість сільських поселень: 18
Міських населених пунктів: 5
Сільських населених пунктів: 83
Мапа району
Влада
Вебсторінка: Офіційний сайт(рос.)

Нижньоудинський район (рос. Нижнеудинский район) — адміністративно-територіальна одиниця (муніципальний район) Іркутської області Сибірського федерального округу Росії.

Адміністративний центр - місто Нижньоудинськ.

Географія[ред. | ред. код]

Площа району - близько 50 тис. км². Розташований на заході Іркутської області і межує на заході, південному заході та півдні з Красноярським краєм, Республіками Тива та Бурятія. На півночі район межує з Тайшетським і Чунським, на північному сході - з Братським, на сході - з Тулунським районами області.

Клімат

Клімат району різко континентальний. Температура повітря: мінімальна в січні - -50 °С, максимальна в липні - + 39 °С. Тривалість безморозного періоду - 115-120 днів. Кількість опадів від 220 до 400 мм на рік і залежить від абсолютної висоти. Максимум опадів спостерігається в липні. Висота снігового покриву в долинах змінюється від 25 см до 40 см.

Населення[ред. | ред. код]

Населення - 63 918 осіб (2020 рік). У міських умовах (міста Алзамай і Нижньоудинськ, селища міського типу Атагай, Ук і Шумський) проживають 70,49% населення району.

В межах району знаходиться Тофаларія — місце проживання однієї з найменьш чисельніших етнічних груп у Росії — тофаларів.

Примітки[ред. | ред. код]